Mogućnosti

Kako detaljno oprati auto nakon zime?

Kako detaljno oprati auto nakon zime?
Foto: Ilustracija | Kako detaljno oprati auto nakon zime?

So kojom se posipaju putevi tokom perioda niskih spoljnih temperatura za karoseriju je višestruko štetnija ljeti nego zimi pa je prije prvih velikih vrućina neophodno temeljno oprati automobil.

Svi vitalni dijelovi automobila nedjeljama su bili pod najezdom soli, prljavštine i pijeska.

Procjepi donjeg dijela karoserije ključna su mjesta na kojima je so zaostala. S obzirom na to da je zapravo riječ o natrijum-hloridu, a ne o klasičnoj soli, u doticaju s vodom stvara se agresivna hlorovodična (sona) kiselina koja nagriza lak dugo nakon zime.

Osim podnice, koju je najbolje temeljno oprati visokotlačnim peračem, posebnu pažnju posvetite svim utorima na karoseriji. Tokom zime dodatno su bili opterećen svi dijelovi izduvnog i kočionog sistema te amortizeri i opruge.

Ako su već vidljivi tragovi korozije, reagujte prije nego što bude prekasno. Tokom zime posebno je ugrožena hauba, jer nerijetko bude izlupana kamenčićima, koji oštete lak. Upravo na već oštećena mjesto potrebno je posebno paziti, kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo. Mlaz visokotlačnog perača potrebno je držati na udaljenosti od najmanje 20 centimetara.

Karoseriju je nakon temeljnog pranja dobro zaštiti nanošenjem voska, koji će biti zaštita za lak pred snažnim zracima sunca, koji su već stig, a očekivano je da uskoro budu jači.

Ovo su dijelovi automobila koje je potrebno pregledati i po potrebi sanirati odmah nakon zime:

1. Pragovi
2. Poklopac motora
3. Zaštitne plastike
4. Vješanje
5. Akumulator
6. Kočioni sistem
7. Upravljački sistem

Kako oprati automobil u 15 koraka provjerite u videu.

(Autopress.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije