Mogućnosti

Koga kazniti kada robotizovani auto napravi prekršaj?

Koga kazniti kada robotizovani auto napravi prekršaj?
Koga kazniti kada robotizovani auto napravi prekršaj?

Iako kompanije već duže vrijeme provode testove sa samoupravljajućim automobilima, još smo daleko od trenutka kada će ova vrsta vozila ući u masovnu upotrebu.

U međuvremenu, u javnosti se diskutuje o brojnim zakonskim, pravnim i drugima problemima koje treba riješiti prije nego što se robotizovani automobili nađu na ulicama, piše B92.

"Google" je jedna od kompanija koja već godinama intezivno radi na razvoju tehnologije autonomne vožnje i samoupravljajućih automobila.

Nakon stotina hiljada kilometara koje su njihova test vozila prešla po autoputevima i drugi vrstama saobraćajnica izvan urbanih sredina, na red je došla faza testiranja u gradskoj vožnji, gdje samoupravljajuće automobile očekuju znatno veća iskušenja.

I dok "Google" pokušava da predvidi i riješi sve potencijalno opasne situacije sa kojima se u gradu može suočiti jedan takav automobil, postavlja se pitanje ko će biti odgovoran ako se dogodi saobraćajna nesreća u kome učestvuje samoupravljajuće vozilo.

Najnovija testiranja vrše se u kalifornijskom gradu Mauntin Vju, u kome je i sjedište kompanije "Google". Policija u tom gradu upoznata je sa testovima, ali nema precizan odgovor na pitanje o odgovornosti u slučaju da robotizovano vozilo napravi saobraćajni prekršaj.

"Prema kalifornijskom zakonu, za kretanje automobila odgovorna je osoba koja se nalazi za volanom. Naravno, postoje izuzeci. Ako, recimo, neko drugi u automobilu u toku vožnje zgrabi volan, preuzme kontrolu i napravi prekršaj ili izazove nesreću, onda je on kriv", kažu u policiji.

Međutim, u policiji nisu umjeli da odgovore da li se u ovom slučaju "drugom osobom" može smatrati kompjuter koji upravlja automobilom, odnosno u krajnjem slučaju "Google".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije