Mogućnosti

Koje gume su bolje za kišu?

Koje gume su bolje za kišu?
Koje gume su bolje za kišu?

Jasno je da su zimske gume pravljene za zimske uslove i da svoje karakteristike najbolje iskazuju na snježnom ili ledenom pokrivaču. S druge strane, ljetnje gume pravljene su da odgovore na izazove usijanog asfalta.

Kiša je neizbježna pojava tokom cijele godine. I tu vozači uglavnom imaju dilemu - da li su kada pada kiša bolje zimske ili letnje gume, piše B92.

Trenutno, morate imati montirane zimske gume, kada vremenski uslovi to zahtijevaju (snijeg, led, mraz), a tokom ostalih mjeseci, manje zbog Zakona, više zbog bezbjednosti - ljetnje. Međutim, među vozačima postoji zabluda da zimske gume imaju bolje performanse kada je podloga mokra.

Činjenica je da su zimske gume dizajnirane tako da pruže najbolje od sebe na snijegu i ledu. One imaju specijalne šare i blokove gume koji se "zarivaju" u snježni pokrivač. Smješa od koje su napravljene je mekša da bi bile fleksibilnije kada temperature padnu.

Zimske gume pružaju odlično prijanjanje pri veoma niskim temperaturama. Međutim, postavlja se pitanje da li zimska guma pruža maksimalne performanse po vlažnom putu ili po jakoj kiši.

Ovdje vozači najčešće griješe jer, i kad počne proljeće, često odbijaju da zamijene gume, smatrajući da će im zimske pružiti veću bezbjednost na mokroj podlozi. Istina je drugačija.

Ljetnja guma je pouzdaniji izbor na vlažnom putu kada je temperatura viša od 7 stepeni. Blokovi gazne površine čvršći su pa je na mokroj podlozi omogućeno bolje prijanjanje. Kada se na putu nalazi određena količina vode, prijanjanje zavisi od dezena šare na gazećem sloju, bočnih i uzdužnih kanala.

Mnogi stručnjaci će se složiti sa stavom da, kada pada kiša, ljetnje gume automobilu obezbjeđuju bolju upravljivost. Prije svega zbog činjenice da se pri dizajniranju ljetnjih guma inženjeri najviše koncentrišu na sposobnost gume da odvodi vodu sa gazećeg sloja, odnosno posebno obraćaju pažnju na otpornost na akvaplaning.

To znači da ljetnje gume imaju šare specijalizovane da odvode vodu sa gazećeg sloja. S druge strane, zimske gume imaju zadatak da se "uhvate" za snijeg na putu, a ne da ga odvode sa površine gume.

Naravno, i zimske gume su otporne na akvaplaning, ali ih ljetnje gume u ovom segmentu pobjeđuju. To bi moglo da posluži i kao upozorenje za vozače da tokom zime ne iskušavaju previše svoje gume ukoliko se sloj vode nađe na snježnom pokrivaču ili asfaltu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije