Mogućnosti

Kolika je autonomija automobila na vodonik?

Kolika je autonomija automobila na vodonik?
Kolika je autonomija automobila na vodonik?

Tokom najnovijeg testiranja Hyundai ix35 sa pogonom na vodonik prešao je sa jednim punjenjem rezervoara 700 km, postavivši rekord u autonomiji vožnje kada je riječ o ovoj vrsti vozila.

Da bi automobili koji za pogon koriste vodonične gorivne ćelije pokazali svoju praktičnu vrijednost, biće potrebno razviti odgovarajuću infrastrukturu ali i napraviti nove pomake u tehnologiji.

Samo ako ovakva vozila budu jeftinija, a stanice za punjenje rasprostranjene, možemo očekivati masovniju upotrebu u saobraćaju, piše B92.

"Hyundai" je želio da pokaže da automobili na vodonik mogu da budu praktični za svakodnevnu upotrebu. Ovaj proizvođač je organizovao test vožnju modela ix35 sa pogonom na gorivne vodonične ćelije, od Osla do Malmea.

Dužina puta iznosila je 700 km, a automobil je uspio da ovu razdaljinu pređe sa samo jednim punjenjem rezervoara. Prosječna brzina je bila 76 km/h, a nakon što je vozilo stiglo na cilj, putni računar je pokazivao da je u rezervoaru ostalo goriva za još 10 kilometara.

Na taj način je za više od 100 km nadmašena fabrički deklarisana autonomija vožnje koja iznosi 594 km, a na testu je korišćen produkcijski model bez ikakvih modifikacija.

Osim "Hyundaijevog" automobila, na tržištu će se 2015. naći i Toyota FCV sa pogonom na vodonik. Ovaj model, prema podacima proizvođača, sa jednim punjenjem rezervoara moći će da pređe do 482 km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije