Mogućnosti

MINI dobija novi sedmobrzinski mjenjač

MINI dobija novi sedmobrzinski mjenjač
Foto: N.N. | MINI dobija novi sedmobrzinski mjenjač

Modeli marke MINI uskoro će moći da se naruče sa novim 7-stepenim Steptronic automatizovanim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom.

Britanski premijum proizvođač automobila želi da naglasi sportski karakter svojih modela ugradnjom novog tipa mjenjača koji je dostupan za MINI sa 3 vrata, MINI sa 5 vrata i MINI Cabrio, kao alternativa manuelnom šestostepenom mjenjaču koji predstavlja standardnu opremu.

Novi mjenjač sa duplim kvačilom omogućava brze promjene stepena prenosa, što vožnju čini zabavnijom, ali istovremeno zadržava sve komforne karakteristike rada jednog automatskog mjenjača, kažu u MINI-ju.

Još jedna pozitivna karakteristika je i povećana efikasnost pogonskog sklopa.

Princip rada mjenjača sa dvostrukim kvačilom je preuzet sa trkačkih vozila. Kocept je takav da dva instlirana kvačila funkcionišu zajedno tako što je jedno zaduženo za aktivaciju neparnih stepena prenosa (1, 3, 5, 7, hod unazad), a drugo parnih (2, 4, 6), čime se postiže efekat promjene prenosa bez trenutnog gubitka obrtnog momenta.

Vozač može držati pedalu u određenom položaju dok se promjena stepena prenosa obavlja u djeliću sekunde i na tačno proračunatim brojevima obrtaja tako da je omogućeno konstatnno ubrzanje, bez prekida.

Mjenjač i navigacija – kao vozač i suvozač na reliju

U automatskom režimu, izbor optimalnog stepena prenosa je još bolji u vozilima koja imaju opcioni MINI navigacioni sistem.

Upravljačka jedinica mjenjača sa dvostrukim kvačilom je tada sposobna da preuzme podatke o navigaciji kako bi prilagodila svoju strategiju rada datoj situaciji na putu. Kada se približava oštroj krivini ili raskrsnici, na primjer, prebacivanje u niži stepen se vrši ranije, kako bi se mogao koristiti efekat kočenja motora za usporavanje.

Kada prolazi kroz dvije povezane krivine, održava se stepen prenosa kako bi se izbjegle nepotrebne promjene i osigurala idealna brzina za moćno ubrzanje prilikom izlaska iz krivine.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije