Mogućnosti

Magneti umjesto GPS-a za samoupravljajuća vozila

Magneti umjesto GPS-a za samoupravljajuća vozila
Magneti umjesto GPS-a za samoupravljajuća vozila

"Volvo" smatra da su magneti, koji bi se ugrađivali u puteve, bolje rješenje za pozicioniranje i usmjeravanje samoupravljajućih vozila u odnosu na sistem koji koristi globalno pozicioniranje (GPS) i kamere.

Jedno od najvažnijih pitanja u razvoju samoupravljajućih automobila jeste njihovo precizno pozicioniranje u vožnji. Da bi upotreba ovakvih vozila u saobraćaju bila bezbjedna, neopohodno je da sistem koji određuje i kontroliše poziciju automobila bude pouzdan i precizan, piše B92.

U kompaniji "Volvo", nakon sprovedenih istraživanja, došli su do zaključka da korišćenje GPS tehnologije i kamera na vozilu ima svoja ograničenja u praktičnoj primjeni, poput fizičkih prepreka, kao što je vožnja kroz tunele, ili loših vremenskih uslova.

"Magneti koji bi bili ugrađeni u puteve stvarali bi neku vrstu nevidiljivog 'šinskog sistema' za automobile i osigurali bi precizno pozicioniranje vozila, koje ne bi odstupalo više od desetak centimetara", kaže Jonas Ekmark iz "Volva".

"Testirali smo ovu tehnologiju pri različitim brzinama vozila i rezultati su ohrabrujući", dodaje on.

"Volvo" inače namjerava da pokrene do sada najmasovnije testiranje samoupravljajućih automobila na javnim putevima. U vožnji na odabranim saobraćajnicama u i oko Geteborga učestvovaće 100 automobila sa sistemima autonomnog upravljanja.

Da bi mogao da ispituje novu tehnologiju autonomne vožnje koja koristi magnete, "Volvo" je u svom testnom postrojenju u bilizini Geteborga pripremio posebnu stazu dužine 100 metara. Na toj dionici, na 20 cm ispod površine puta, postavljeni su magneti prečnika 4 i visine 1,5 cm, dok su testirani prototipovi automobila opremljeni senzorima magnetnog polja.

U "Volvu" kažu da bi korist od ove tehnologije bila višestruka. Magneti bi, na primjer, poboljšali preciznost manevrisanja specijalizovanih vozila prilikom zimskog održavanja puteva.

Takođe, zbog preciznijeg pozicioniranja vozila, putevi i saobraćajne trake u budućnosti mogli bi da budu uži nego što je sada slučaj, što bi donijelo uštede u izgradnji putne infrastrukture.

"Volvo", međutim, ne spominje troškove ugradnje magneta u puteve, što bi moglo da predstavlja najveću prepreku u primjeni ove ideje, piše B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije