Mogućnosti

Mercedes prije 30 godina radio na autopilotu

Mercedes prije 30 godina radio na autopilotu
Mercedes prije 30 godina radio na autopilotu

Mercedesov projekat "Prometej" postavio je temelje savremene tehnologije samovozećih automobila, a sve je počelo 80-tih godina 20. vijeka. Razvoj samovozećih automobila posljednjih godina se naglo ubrzao.

Broj proizvođača koji rade na sopstvenom "automobilu bez vozača" značajno je porastao, a ova tema sve je prisutnija i u medjima koji nisu specijalizovani za auto-industriju.

Ipak, ideja da bi automobil mogao da se kreće samostalno, bez pomoći vozača, nije nova, a prvi koraci načinjeni su znatno ranije nego što biste možda pomislili.

Vlasnik Mercedesa, kompanija Daimler, započela je rad na tehnologiji auto-pilota još prije 30 godina, u okvitu projekta "Prometej". Daimler nije bio sam u tome - na projektu su sarađivali još neki evropski proizvođači, ali i brojne elektronske kompanije, univerziteti i istraživački instituti.

Osnovni cilj je bio ispitati mogućnosti za razvoj tehnologije koja bi prije svega unaprijedila efikasnost automobila i poboljšala bezbjednost na putevima, s obzirom da se obim saobraćaja uvećavao iz godine u godinu.

Projekat je kulminirao prototipom Mercedesove S klase, koji je bio opremljen takozvanim VITA sistemom (Vision Information Technology Application). Ovaj sistem sastojao se od više kamera, koje su tokom test vožnji slale sliku u centralni kompjuter, koji je zatim podatke obrađivao kako bi se mapirali putevi i procijenila vjerovatnoće mogućnosti sudara.

Tehnologija je usavršena toliko da je automobil bio u stanju da samostalno kontroliše volan, gas i kočnicu, a 1994. tokom test vožnje prototip S klase prešao je bez pomoći vozača 1.000 km, krećući se autoputem brzinom i do 130 km/h, mijenjajući povremeno trake i pretičući druga vozila.

Rane verzije VITA sistema zahtijevale su toliko računanja i obrade podataka, da je kompjuter koji je obavljao te opreacije zauzimao čitav jedan kombi.

VITA tehnologija smatra se začetnikom savremenih Mercedesovih sistema asistencije poput Distronic adaptivnog tempomata i Pre-Safe automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara, koji se već godinama ugrađuju u serijske modele ovog proizvođača.

Projekat "Prometej" zaslužan je i za nastanak današnjeg sistema za održavanje vozila unutar linija saobraćajne trake kojom se auto kreće, ali i za uvođenje parking senzora u Mercedesove modele.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije