Mogućnosti

Mercedes razvija novu porodicu motora

Mercedes razvija novu porodicu  motora
Mercedes razvija novu porodicu motora

VIJESTI - Mercedes-Benz razvija novu porodicu rednih 6-cilindričnih motora.

Prema posljednjim saznanjima Mercedes radi na razvoju nove motorne porodice, odnosno nove linije rednih 6-cilindričnih motora koji će se prvotno ugrađivati u sljedeću generaciju modela E i SL klase, a kasnije bi se trebali pojaviti i u mnogim drugim automobilima ovog proizvođača pa i u S klasi.

Podsjetimo, sredinom 90-ih godina prošlog vijeka Mercedes je redne 6-cilindrične motore izbacio iz svoje ponude, no čini se kako će ih trend tzv. downsizinga vratiti na tržište, prenosi Autonet.

Razvoj trenutno teče u dva smjera, odnosno kupcima će u konačnici biti ponuđene atmosferske i turbo verzije. Takođe, saznajemo kako bi im se obim trebao kretati između 2,2 i 3,5 litara. Iako za sada nema konkretnih izvještaja o diezelskim verzijama, vjeruje se kako će  na kraju ovi motori biti dostupni u benzinskoj i diezelskoj verziji.

Dodajmo i kako će ovi "modularni" pogonski strojevi navodno poslužiti i kao osnova za nove 3 i 4-cilindrične, konstrukcijski iste motore. U svakom slučaju više ćemo znati po njihovom službenom predstavljanju koje će se najkasnije dogoditi tokom 2016. kada se očekuje premijera nove E klase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije