Mogućnosti

Mitovi o vožnji po snijegu koji mogu ugroziti vaš život i automobil

Mitovi o vožnji po snijegu koji mogu ugroziti vaš život i automobil
Foto: Ilustracija | Mitovi o vožnji pos nijegu koji mogu ugroziti vaš život i automobil
N.N.

Ovakvi mitovi su vrlo opasni, pogotovo za mlađe i neiskusnije vozače. Ne slušajte savjete raznih "stručnjaka" već isključivo slijedite uputstva koje se nalaze u knjižici vozila i koja su propisana od strane proizvođača vozila.

Uputstva proizvođača vozila su nastala kao rezultat mnogobrojnih testova u procesu proizvodnje vašeg vozila i zato su to najbolji savjeti za vas i vaše vozilo.

U nastavku pročitajte neke od popularnih mitova koji se odnose na vožnju u zimskim uslovima.

ABS se treba isključiti u vožnji po snijegu ili ledu

Ovo nikako nije istina. Iako se ABS često aktivira prilikom vožnje u ovakvim uslovima, ne biste ga trebali isključiti. Istina je da se s ABS-om produžuje zaustavni put, ali vam je pri tome omogućeno upravljanje vozilom (skretanje i izbjegavanje prepreka), dok običnim kočenjem (blokiranjem točkova) se gubi ta mogućnost upravljanja.

Moderni ABS sistemi su toliko uznapredovali te imaju višestruku korist u odnosu na vozila bez ABS-a.

Treba isključiti sisteme za kontrolu stabilnosti vozila

Ovi sistemi (ESP, DSC,…) se u uslovima slabijeg prijanjanja vozila (snijeg/led) aktiviraju prilikom proklizavanja točkova i smanjuju doziranje gasa ili aktiviraju kočnice na točkovima koji proklizavaju. Prilikom vožnje u ovakvim uslovima vrlo je važno da su ovi sistemi aktivni jer oni najbolje iskorištavaju mogućnosti priјanjanja vašeg vozila, bolje i od iskusnih vozača.

Ipak, postoje određene okolnosti gdje može biti korisno deaktiviranje ovih sistema. Ako ste zapeli u snijegu i ne uspijevate se izvući, deaktivirajte privremeno ove sisteme i pokušajte ponovno.

Ritmičko kočenje je korisna tehnika pri upravljanju novijim vozilima

Ritmičko kočenje je tehnika kojom se koči i otpušta kočnica u određenom ritmu, omogućavajući tako kompromis između kočenja i upravljanja.

Ova tehnika je korisna kod vozila bez ABS-a (još uvijek bitna tehnika jer je prema nekim podacima na našim područjima više od 80% vozila bez ABS sistema). Ako imate ABS ne biste trebali pokušavati ovu tehniku jer ABS izvodi sličnu tehniku, ali mnogo brže i preciznije.

Uvijek vozite u najnižem stepenu prenosa

Ovo nije dobra ideja ako trebate krenuti na skliskoj površini ili uzbrdici. Najniži mogući stepen prenosa predaje veći obrtni moment točkovima, a što će zbog velike sile vjerovatno rezultirati proklizavanjem pogonskih točkova. U ovakvoj situaciji najbolje je koristiti najveći praktični stepen prenosa (smanjuje obrtni moment) te lagano dozirati gas.

Tokom vožnje u ovakvim uslovima je jako bitan kompromis između kočenja i upravljanja vozilom. Najbolji kompromis je onaj stepen prenosa u kojem je broj obrtaja motora između 2.000-3.000 (rpm). Takav stepen smanjuje mogućnost proklizavanja pogonskih točkova, i omogućava vam kočenje motorom (po potrebi).

Vožnja u nižem stepenu prenosa je korisna u ovim uslovima kada se spuštate niz obalu. Kočenjem biste znatno povećali mogućnost blokiranja točkova, što rezultira gubitkom sposobnosti upravljanja (skretanje i izbjegavanje prepreka). Vožnjom u nižem stepenu prenosa zapravo kočite motorom te se na taj način točkovi mogu gotovo nesmetano okretati.

Dobro je smanjiti pritisak u gumama

Tehnički gledano, ovaj mit je istinit. Smanjenjem pritiska u pneumaticima povećava se gazeći sloj (protektor) omogućavajući bolje prijanjanje pneumatika. Ipak, ovo ne biste trebali raditi.

Smanjenjem pritiska pneumatik se više zagrijava, što može biti jako opasno i rezultirati pucanjem gume, pogotovo pri većim brzinama. Stoga nikako nemojte voziti sa gumama koje nemaju dovoljan (preporučen) pritisak.

Kako se smanjenjem pritiska postiže i veće prijanjanje, vazduh iz pneumatika možete ispustiti na kratko ukoliko zapnete u snijegu što će malo povećati sposobnost prijanjanje vaših guma, te vas uz malo sreće izvući iz nevolje. Nakon toga napumpajte gume na preporučene vrijednosti.

Proizvođači guma čak preporučuju povećanje pritiska u gumama tokom zime. Zašto?

Tokom zime pritiska u pneumaticima se smanji usljed kompresije vazduha. Preporučeno povećanje pritiska je reda veličine od 0.2 bara (u zavisnosti od proizvođača pneumatika).

Kada se radi o gumama, uvijek slijedite preporučene norme od strane proizvođača. Vaše gume će duže trajati (ušteda), a vožnja će biti sigurnija.

(Autopress.hr)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije