Mogućnosti

Nevada odobrila vožnju kola bez vozača

Nevada odobrila vožnju kola bez vozača
Agencije - 08.05.2012 14:18

Nevada je prva američka država, koja je odobrila vožnju automobila "Gugl" sa automatskim upravljanjem na svojim putevima, objavio je dnevnik "Las Vegas Sun".

Sekretarijat za motorna vozila je objavio da će ti automobili imati crvenu tablu sa simbolom beskonačnosti, koji će označavati status tih vozila kao vozila budućnosti.

"Smatram da je znak beskonačnosti najbolja oznaka za automobil budućnosti" rekao je Brus Brislou, direktor sekretarijata koja je izdala licencu.

Prema porpisima Nevade vožnja automobila bez učešća ljudi, međutim, nije dozvoljena, zbog čega će u svakom automobilu sa automatskim upravljanjem morati da budu najmanje dva tehničara. Prvi na mjestu vozača mora da bude spreman za preuzimanje kontrole nad vozilom od automata, a zadatak drugog tehničra na suvozačevom mjestu je da pomaže u kontroli situacije.

"Gugl" planira da na puteve izvede najmanje osam takvih automobila: šest "tojota prius", jedan "audi TT" i jedan "leksus RX450h".

"Veoma smo zadovoljni što smo dobili prvu licencu za testiranje samovozećih kola u Nevadi", rekli su u predstavnici "Gugla", uz napomenu da će time ubrzati usavršavanje tehnologije i doprinijeti bezbjednosti na putevima.

U Nevadi je prošle godine donijet zakon, koji dozvoljava korišćenje transportnih sredstava sa automatskim upravljanjem na putevima u cilju testiranja, podsjeća specijalizovano izdanje CNet.

Saobraćanje samovozećih automobila na svojim putevima planiraju da dozvole i druge savezne američke države, među kojima su Kalifornija,Oklahoma, Havaji i Florida.

U tom pravcu najviše je napredovala Kalifornija, čija vlada priprema zakon koji će obavezati policiju da razradi propise i pravila za proizvodnju automibila sa automatskim upravljanjem. Prvobitno se planira izrada propisa i pravila za testiranje saobraćanjih sredstava, a zatim i propisa za korišćenje, piše "San Francisco Chronicle".

"Gugl" u krajnjoj liniji planira da omasovi automatske automobile, i to prodajom licenci za proizvodnju takvih kola automobilskim koncernima.

"Vjerujemo da će automobili, koji mogu da se kreću sami, bez vozača za volanom, doprinijeti povećanju bezbjednosti na putevima, omogućiti ljudima više vremena za druge poslove i smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte". Kao argument predstavnici pretraživača navode podatke Svjetske zdravstvene dorganizacije po kojima u saobraćajnim nesrećama godišnje gine više od 1,2 miliona ljudi.

Od 2010. godine "Guglovi" automobili budućnosti su tokom testiranja već prešli više od 220.000 kilometara. Upravljački sistem automobila sastoji se od videokamera, radara i laserskih detektora rastojanja za praćenje drugih vozila na putevima, a sadrže i podatke prikupljene pomoću automobila "Gugl maps". Prije početka eksperimenta buduća maršruta se ispitivala, bilježeni su saobraćajni znaci, širina puteva i drugi podaci uključujući i vremenske uslove.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Mercedesova hibridna C-klasa će trošiti manje od Toyote Prius

  21.07.2014 17:57 - N.N.

  Niko do sada nije mogao pretpostaviti da će jednog dana jedan "Mercedes-Benz" trošiti manje goriva od najprodavanijeg "zelenog" vozila, Toyote Prius, no čini se kako će nadolazeća C-klasa u plug-in hibridnoj verziji činiti upravo to.

 • Sa jednim punjenjem rezervoara na vodonik prešao 700 km

  15.07.2014 13:34 - N.N.

  Tokom najnovijeg testiranja Hyundai ix35 sa pogonom na vodonik prešao je sa jednim punjenjem rezervoara 700 km, i postavio rekord u autonomiji vožnje kada je riječ o ovoj vrsti vozila.

 • Električnim vozilom ide od Indije do Velike Britanije

  14.07.2014 21:27 - Agencije

  NJU DELHI - Indijac Navin Rabeli namjerava da put od Indije do Velike Britanije pređe u vozilu na struju i solarnu energiju, koji je sam sagradio kako bi promovisao nezagađujuća, ekološka prevozna sredstva.

 • Kolika je autonomija automobila na vodonik?

  14.07.2014 16:10 - N.N.

  Tokom najnovijeg testiranja Hyundai ix35 sa pogonom na vodonik prešao je sa jednim punjenjem rezervoara 700 km, postavivši rekord u autonomiji vožnje kada je riječ o ovoj vrsti vozila.

 • Za 7.000 evra automobil će voziti vas

  14.07.2014 14:12 - N.N.

  Mnogi veliki proizvođači automobila, ali i "Google", rade na tehnologiji robotizovanih vozila, predviđajući da će se prvi takvi automobili pojaviti na putevima do 2020.

  Video
 • Vozićemo kao u video igrici

  12.07.2014 19:19 - N.N.

  "Jaguar" je predstavio novi virtuelni vjetrobran za koji ovaj proizvođač tvrdi da će pomoći vozačima, kako na trkačkim stazama tako i u svakodnevnom saobraćaju.

  Video
 • Mercedes razvija novu porodicu motora

  08.07.2014 15:34 - N.N.

  VIJESTI - Mercedes-Benz razvija novu porodicu rednih 6-cilindričnih motora.

 • Kaskaderi testirali Hjundaijeve sigurnosne sisteme

  03.07.2014 16:22 - N.N.

  Novi "hjundai dženezis" može da se pohvali velikom snagom, rafiniranim dizajnom i upadljivim spoljašnjim linijama, a u novom promotivnom videu je koreanski proizvođač unajmio grupu neustrašivih kaskadera da testira njegove napredne sigurnosne sisteme koji su zaduženi da dodatno osiguraju automobil.

  Video
 • Tel Aviv testira sistem »nebeskih« automobila

  29.06.2014 14:02 - N.N.

  TEL AVIV - Tel Aviv namjerava da uvede mrežu "nebeskih" automobila do 2016. godine.

 • Automobilima ćemo uskoro moći da upravljamo mislima!

  26.06.2014 14:52 - N.N.

  Automobilska industrija je posljednjih nekoliko godina postala više nego interesantna.

  Video
 • Tojotin automobil na gorivne ćelije u prodaji 2015. godine

  25.06.2014 14:55 - Agencije

  TOKIO - Japanski proizvođač automobila Tojota će u ovoj finansijskoj godini početi sa prodajom svog prvog automobila s pogonom na gorivne ćelije, čija će cijena biti oko sedam miliona jena (70.000 dolara), saopšteno je danas iz kompanije.

 • Maserati Alfieri - savršenstvo italijanskog dizajna

  25.06.2014 08:51 - N.N.

  Fiatov šef dizajna, Lorenco Ramacioti, je otkrio nekoliko pojedinosti o novom meseratijevom kupeu koji je najavljen konceptnim modelom Alfieri 2+2. Prije svega izjavio je kako će te dvije varzije biti "nemoguće razlikovati", odnosno kako će studija i produkcijska verzija biti identične.

  Foto
 • Prvi električni Harley Davidson na ulicama

  24.06.2014 12:26 - N.N.

  Vjerujemo da pravi bajkeri nikada neće električni motocikl smatrati kao pravi motocikl, no nove generacije već odrastaju u svijetu gdje imamo električne automobile, motocikle i bicikle.

  Video Foto
 • Aston Martin Q će do kraja godine lansirati limuzinsku lagondu

  24.06.2014 12:04 - N.N.

  Prije otprilike mjeseca dana predstavnik Aston Martina je potvrdio kako ovaj britanski proizvođač, odnosno njegovo Q odjeljenje radi na tzv. flagship modelu koji će biti proizveden u ograničenoj seriji, no nije konkretizirao o kakvom je automobilu riječ.

 • Audi planira postati lider među električnim automobilima

  24.06.2014 08:49 - N.N.

  Prema posljednjim saznanjima Audi namjerava razviti i proizvesti kompletnu ponudu električnih high-performance modela s kojim bi prktično govoreći preuzeo primat među svjetkim proizvođačima na području strujom pokretanih automobila.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner