Mogućnosti

Nevada odobrila vožnju kola bez vozača

Nevada odobrila vožnju kola bez vozača
Agencije - 08.05.2012 14:18

Nevada je prva američka država, koja je odobrila vožnju automobila "Gugl" sa automatskim upravljanjem na svojim putevima, objavio je dnevnik "Las Vegas Sun".

Sekretarijat za motorna vozila je objavio da će ti automobili imati crvenu tablu sa simbolom beskonačnosti, koji će označavati status tih vozila kao vozila budućnosti.

"Smatram da je znak beskonačnosti najbolja oznaka za automobil budućnosti" rekao je Brus Brislou, direktor sekretarijata koja je izdala licencu.

Prema porpisima Nevade vožnja automobila bez učešća ljudi, međutim, nije dozvoljena, zbog čega će u svakom automobilu sa automatskim upravljanjem morati da budu najmanje dva tehničara. Prvi na mjestu vozača mora da bude spreman za preuzimanje kontrole nad vozilom od automata, a zadatak drugog tehničra na suvozačevom mjestu je da pomaže u kontroli situacije.

"Gugl" planira da na puteve izvede najmanje osam takvih automobila: šest "tojota prius", jedan "audi TT" i jedan "leksus RX450h".

"Veoma smo zadovoljni što smo dobili prvu licencu za testiranje samovozećih kola u Nevadi", rekli su u predstavnici "Gugla", uz napomenu da će time ubrzati usavršavanje tehnologije i doprinijeti bezbjednosti na putevima.

U Nevadi je prošle godine donijet zakon, koji dozvoljava korišćenje transportnih sredstava sa automatskim upravljanjem na putevima u cilju testiranja, podsjeća specijalizovano izdanje CNet.

Saobraćanje samovozećih automobila na svojim putevima planiraju da dozvole i druge savezne američke države, među kojima su Kalifornija,Oklahoma, Havaji i Florida.

U tom pravcu najviše je napredovala Kalifornija, čija vlada priprema zakon koji će obavezati policiju da razradi propise i pravila za proizvodnju automibila sa automatskim upravljanjem. Prvobitno se planira izrada propisa i pravila za testiranje saobraćanjih sredstava, a zatim i propisa za korišćenje, piše "San Francisco Chronicle".

"Gugl" u krajnjoj liniji planira da omasovi automatske automobile, i to prodajom licenci za proizvodnju takvih kola automobilskim koncernima.

"Vjerujemo da će automobili, koji mogu da se kreću sami, bez vozača za volanom, doprinijeti povećanju bezbjednosti na putevima, omogućiti ljudima više vremena za druge poslove i smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte". Kao argument predstavnici pretraživača navode podatke Svjetske zdravstvene dorganizacije po kojima u saobraćajnim nesrećama godišnje gine više od 1,2 miliona ljudi.

Od 2010. godine "Guglovi" automobili budućnosti su tokom testiranja već prešli više od 220.000 kilometara. Upravljački sistem automobila sastoji se od videokamera, radara i laserskih detektora rastojanja za praćenje drugih vozila na putevima, a sadrže i podatke prikupljene pomoću automobila "Gugl maps". Prije početka eksperimenta buduća maršruta se ispitivala, bilježeni su saobraćajni znaci, širina puteva i drugi podaci uključujući i vremenske uslove.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Trocilindrični motori i u modelima Audija

  24.04.2014 16:58 - N.N.

  Motori sa tri cilindra više nisu tabu tema za proizvođače premijum automobila.

 • U Ferrariju vozio grede

  24.04.2014 14:52 - N.N.

  Ferrari FF je poznat po moćnom V12 motoru, vrhunskim preformansama i pogonu na sva četiri točka, a znamo i da je dobar u vožnji po snijegu.

 • »Mercedes« razvija inteligentni hibridni pogon

  23.04.2014 14:12 - N.N.

  Novi hibridni pogon koristi podatke navigacionog sistema, kao što su nagib puta i ograničenje brzine, kako bi optimizovao iskorišćenje električne energije uskladištene u baterijama automobila.

 • I AMG prelazi na hibride

  21.04.2014 16:54 - N.N.

  Prema mišljenju Tobiasa Moersa, šefa mercedesovog domaćeg tjunera, odnosno AMG-a, hibridni modeli s AMG-ovom značkom su "neizbježni".

 • Volvo Kinezima prodaje i čist vazduh u svojim automobilima

  21.04.2014 10:57 - N.N.

  Za milione kupaca u Kini, odabir novog automobila ne zavisi samo o brendu, modelu, vrsti motora, kvaliteti enterijera i količini prtljažnog prostora, već i o kvalitetu vazduha unutar automobila.

 • Vizija novog BMW-a serije 9

  17.04.2014 20:28 - Agencije

  FRANKFURT - Njemački proizvđač automobila BMW planira da na predstojećem sajmu automobila u Pekingu predstavi novi koncept serije 9.

 • Holanđani dobili autoput koji svijetli u mraku

  17.04.2014 14:02 - N.N.

  Tehnologija svijetleće horizontalne signalizacije, koju su 2012. predstavili holandski studio "Roosegaarde" i kompanija "Heijimans", prvi put je našla praktičnu primjenu na jednoj dionici autoputa u toj zemlji.

  Video
 • Ovo (ni)je novi Land Rover Discovery

  16.04.2014 16:56 - N.N.

  Na glamuroznom predstavljanju u Njujorku Land Rover je pokazao konceptni Discovery Vision za koji kažu da nije novi Discovery

  Video
 • Mazda proizvela milion skajaktiv vozila

  15.04.2014 22:10 - N.N.

  TOKIO - Japaska kompanija Mazda, dvije godine i četiri mjeseca nakon predstavljanja skajaktiv (Skyactiv) tehnologije, proizvela je milionito vozio koje koristi ovu tehnologiju.

 • Volvo razvio novo sjedište za djecu

  15.04.2014 19:34 - N.N.

  STOKHOLM - Švedski proizvođač automobila Volvo predstavio je koncept dečijeg sjedišta na naduvavanje, koja će se u bliskoj budućnosti naći u serijskoj proizvodnji.

 • Toyota razvija motore s povećanom termalnom efikasnošću

  11.04.2014 16:12 - N.N.

  Toyota želi da dodatno unaprijedi ekološke performanse svojih vozila tako što će razviti gamu novih motora koje odlikuje niska potrošnja goriva i izvanredna termalna efikasnost.

 • Ovo je Mercedesov odgovor na BMW X6

  11.04.2014 12:03 - N.N.

  Tokom godišnje skupštine dioničara u Berlinu Mercedesov izvršni direktor Diter Zeče pokazao je okupljenima konceptni krosover koji će se graditi na platformi ML-a.

 • Exalt - francuski šminker među konceptima

  11.04.2014 11:43 - N.N.

  Koncept Peugeotove luksuzne limuzine ističe se radikalnim izgledom i korištenim materijalima.

  Foto
 • SUV vozila nisu baš bezbjedna koliko se misli

  10.04.2014 14:37 - N.N.

  Otkako je 2012. američki Institut za bezbjednost na putevima (IIHS) uveo simulaciju sudara s malim preklapanjem, vjera u pojedne modele koji su se do tada smatrali veoma bezbjednim ozbiljno je poljuljana.

  Video
 • Kako bi danas izgledao legendarni Renault 4?

  09.04.2014 12:57 - N.N.

  Nostalgija, sjećanja na djetinjstvo, dizajnersko umjeće i entuzijazam „tvorci“ su virtuelnog Renaulta 4.

  Video

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner