Mogućnosti

Nevada odobrila vožnju kola bez vozača

Nevada odobrila vožnju kola bez vozača
Nevada odobrila vožnju kola bez vozača

Nevada je prva američka država, koja je odobrila vožnju automobila "Gugl" sa automatskim upravljanjem na svojim putevima, objavio je dnevnik "Las Vegas Sun".

Sekretarijat za motorna vozila je objavio da će ti automobili imati crvenu tablu sa simbolom beskonačnosti, koji će označavati status tih vozila kao vozila budućnosti.

"Smatram da je znak beskonačnosti najbolja oznaka za automobil budućnosti" rekao je Brus Brislou, direktor sekretarijata koja je izdala licencu.

Prema porpisima Nevade vožnja automobila bez učešća ljudi, međutim, nije dozvoljena, zbog čega će u svakom automobilu sa automatskim upravljanjem morati da budu najmanje dva tehničara. Prvi na mjestu vozača mora da bude spreman za preuzimanje kontrole nad vozilom od automata, a zadatak drugog tehničra na suvozačevom mjestu je da pomaže u kontroli situacije.

"Gugl" planira da na puteve izvede najmanje osam takvih automobila: šest "tojota prius", jedan "audi TT" i jedan "leksus RX450h".

"Veoma smo zadovoljni što smo dobili prvu licencu za testiranje samovozećih kola u Nevadi", rekli su u predstavnici "Gugla", uz napomenu da će time ubrzati usavršavanje tehnologije i doprinijeti bezbjednosti na putevima.

U Nevadi je prošle godine donijet zakon, koji dozvoljava korišćenje transportnih sredstava sa automatskim upravljanjem na putevima u cilju testiranja, podsjeća specijalizovano izdanje CNet.

Saobraćanje samovozećih automobila na svojim putevima planiraju da dozvole i druge savezne američke države, među kojima su Kalifornija,Oklahoma, Havaji i Florida.

U tom pravcu najviše je napredovala Kalifornija, čija vlada priprema zakon koji će obavezati policiju da razradi propise i pravila za proizvodnju automibila sa automatskim upravljanjem. Prvobitno se planira izrada propisa i pravila za testiranje saobraćanjih sredstava, a zatim i propisa za korišćenje, piše "San Francisco Chronicle".

"Gugl" u krajnjoj liniji planira da omasovi automatske automobile, i to prodajom licenci za proizvodnju takvih kola automobilskim koncernima.

"Vjerujemo da će automobili, koji mogu da se kreću sami, bez vozača za volanom, doprinijeti povećanju bezbjednosti na putevima, omogućiti ljudima više vremena za druge poslove i smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte". Kao argument predstavnici pretraživača navode podatke Svjetske zdravstvene dorganizacije po kojima u saobraćajnim nesrećama godišnje gine više od 1,2 miliona ljudi.

Od 2010. godine "Guglovi" automobili budućnosti su tokom testiranja već prešli više od 220.000 kilometara. Upravljački sistem automobila sastoji se od videokamera, radara i laserskih detektora rastojanja za praćenje drugih vozila na putevima, a sadrže i podatke prikupljene pomoću automobila "Gugl maps". Prije početka eksperimenta buduća maršruta se ispitivala, bilježeni su saobraćajni znaci, širina puteva i drugi podaci uključujući i vremenske uslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije