Mogućnosti

Nissan kreće u ofanzivu s električnim automobilima

Nissan kreće u ofanzivu s električnim automobilima
Nissan kreće u ofanzivu s električnim automobilima

Viši potpredsjednik Nissana, Shiro Nakamura, otkrio je da u sljedećih pet godina ovaj proizvođač planira da predstavi niz električnih noviteta iz svih zamislivih kategorija.

Poznati Leaf će tako uskoro dobiti novo društvo, koje uključuje i sportski električni automobil, ali i crossover.

O Tesla Motorsu se može govoriti koješta, ali teško je oteti se utisku da su upravo oni zaslužni za značajnije 'buđenje' industrije u svijetu električnih vozila. Nakamura tako navodi da je Nissan spreman da uskoro otkrije novu modularnu platformu koja će omogućiti razvoj ne samo uobičajenih vozila, već i onih na 'alternativne pogone'.

Ipak, velika slika je jasna - Nissan želi da bude potpuno spreman da zakorači u svijet električnih vozila onog trenutka kada potrošači to zaista požele.

Upravo će ta nova platforma za vozila poslužiti kao test poligon zanimanja kupaca, uz paralelni razvoj i smanjenje cijene vozila budućnosti.

'Ne želimo se ograničiti samo na Leaf u svijetu električnih vozila', rekao je Nakamura za Auto Express.

'Mi smo vodeći proizvođač električnih vozila, ali ne vjerujem da možemo održati stvari samo s jednim modelom. Želimo da ponudimo lepezu vozila - to je naš sledeći plan. Mogao bi u igri da bude i crossover, sportski automobil...vidimo mnogo prilika u svetu električnih vozila, ne samo kompakt sa 5 vrata', dodao je on.

Sportski model je veoma moguć. Nissan je, naime, još od 2011. godine konceptom ESFLOW eksperimensirao s tom idejom, a u proteklih godinu-dve pojavile su se glasine da u kompaniji i dalje rade na realizaciji tog koncepta za serijsku proizvodnju. Nakamura nije potvrdio glasine, ali je izjavio da svakako rade na istraživanju izvodljivosti različitih modela.

(NN/Tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije