Mogućnosti

Novi Ruf kombinuje retro sa super laganim materijalima

Novi Ruf kombinuje retro sa super laganim materijalima
Foto: N.N. | Novi Ruf kombinuje retro sa super laganim materijalima

Dok samoproglašeni novopečeni kvazi "stručnjaci" za električne miksere (električne automobile) posprdno nazivaju automobile kao što je Ruf SCR "konzervom" i "dinosaurom", najbolje sami govore o sebi.

Dok danas električne automobile sklapaju već i djeca u osnovnoj školi, a neki i u vrtiću, s klasičnim automobilom to teško mogu i oni na fakultetu. Inženjersko znanje treba biti puno veće i kompleksnije za izradu takvog automobila, nego elektromobila. To se često zaboravlja u instant potrošnji…

Na autosalonu u Ženevi jedan automobil posebno je zainteresovao istinske ljubitelje automobila i tehnike. Novi Ruf SCR na najbolji mogući način pokazuje znanje i vještinu konstruisanja, te je na skoro savršeni način pomirio staro i novo, i to u dotjeranom retro obliku legendarnog Porschea 911, koji je temeljno prerađen i ispod karoserije, koja je dobila pravo tehničko remek djelo konstrukcije korištenjem super laganih materijala.

Tu se vidi znanje i sposobnost pretvaranju snova u jednu jako lijepu realnu priču. Oduševila nas je ova interpretacija popularnog "elfera" i ostavila bez riječi. Uz super atraktivnu zelenu boju dojam je gotovo savršen. Na prošlogodišnjem autosalonu u Ženevi Ruf je pokazao prekrasan i vrlo žuti CTR koji slavi 30. godišnjicu epskog modela iz 1987., Yellow Bird.

Novi Ruf SCR za 2018. tako je napravljen za 30. rođendan epskog žutog modela automobila Ruf Yellow Bird uz 1987. godine, a.uključuje 3,6 litreni dvostruki turbo sa 710 KS. Na Ženevskom salonu automobila 2018. igra se ponavlja u određenoj mjeri.

Prije 40 godina Ruf je pokazao prvi SCR, model hardcore 911-G model sa znatno agresivnijom aerodinamikom, što je snagu 3,2 litrenog bokser motora tada diglo sa 180 na 217 KS. Novi SCR sada je ponudio ipak "malo više".

Novi Ruf SCR ima novu šasija iz ugljika, a karoserija je retro agresivnog oblika. Međutim, agresivnog je izgleda. Korištenjem ugljikovih vlakana u konstrukciji šasije i karoserije, te drugih lakih materijala postignuta je ultra lagana konstrukcija, pa Novi Ruf SCR ima samo 1.325 kilograma. Za poređenje: potpuno novi serijski Porsche 911 GT3 RS ima 1.430 kilograma.

Pogon SCR-a takođe se oslanja na reputaciju najsavremenije tehnologije, ugradnjom 4,0 litrenog atmosferskog boksera najveće snage 510 KS (pri nevjerovatnih 8 270 o/min) i najvećeg okretnog momenta 470 Nm. Jedina opcija prenosa je ručni mjenjač sa šest stepeni prenosa.

Za najveću brzinu navodi se brojka 320 km/h. Ruf još nije objavio cijenu za SCR, ali u pravilu, njegove kreacije su više nego obično plaćanje, jer to mogu samo oni s dubokim džepom. Žuti CTR od 710 konjskih snaga, koji je prethodno opisan, koštao je ‘samo’ 892.000 evra.

(automania.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije