Mogućnosti

Novi sistem ometa rad telefona u blizini volana

Novi sistem ometa rad telefona u blizini volana
Novi sistem ometa rad telefona u blizini volana

Veliki broj saobraćajnih nesreća uzrokovanih upotrebom mobilnih telefona za volanom primorao je proizvođače da smišljaju sisteme za zaštitu vozača.

Tako ''Dženeral Motors'' eksperimentiše sa sistemom koji prati pokrete glave i očiju i bilježi koncentrisanost vozača na vožnju, a sada je ''Hjundai'' osmislio mnogo lakši način - sistem koji isključuje mobilne telefone u blizini upravljača automobila.

U zavisnosti od brzine kojom vozilo putuje, sistem zaključuje koje funkcije smartfona su sigurne za upotrebu, uključujući i pisanje poruka i pozive. Restrikcije mobilnih telefona mogu se odnositi samo na telefon u okolini vozačevog sjedišta ili na čitavo vozilo.

Ključni dio ovog sistema je postavljanje malih antena u različitim zonama vozila koje detektuju signal mobilnih telefona. Kada ih sistem detektuje, može da odredi koje funkcije da isključi. ''Hjundai'' naglašava da je sistem sofisticiran i može da prepoznavažnost osobe koja zove ili šalje poruku i odobri njihov poziv mimo zabrane.

Međutim, glavni problem ovog sistema je taj što bi mobilni uređaji morali da imaju ugrađen specifičan program pa je realno da će proći nekoliko godina prije nego što se ovo nađe na tržištu, prenosi Moj auto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije