Mogućnosti

Peugeot budućnosti spaja više vozila u jedno (FOTO)

Peugeot budućnosti spaja više vozila u jedno (FOTO)
Peugeot budućnosti spaja više vozila u jedno (FOTO)

Na sajmu automobila u Ženevi Peugeot će predstaviti futuristički koncept sportskog četvorosjeda sa hibridnim pogonom i tehnologijom autonomne vožnje.

Francuski proizvođač objedinio je više vozila u svom najnovijem konceptu.

Peugeot Instinct je putničko vozilo za prevoz do 4 osobe, ali i automobil sportskih karakteristika. Takođe, to je vozilo sa sve popularnijim hibridnim pogonom a ujedno i samovozeći automobil. Instinct Concept pogonjen je Plug-in hibrdinim sistemom ukupne kombinovane snage od 300 ks.

Proizvođači automobila sve više su fokusirani na povezivost vozila sa mobilnim elektronskim uređajima. Peugeot se u svom konceptu oslanja na takozvani "Internet stvari".

Ideja je da automobil bude povezan sa raznim elektronskim uređajima vlasnika, od kojih dobija saznanja o navikama i životnom stilu vozača, i praktično uči o svom "gazdi", kako bi postepeno prilagodio podešavanja automobila prema zahtjevima i potrebama vlasnika.

Na taj način, auto bi dočekivao vozača sa podešavanjima "skrojenim" prema njemu, uključujući seting ambijentalnog osvjetljanja u kabini, audio sistema, načina vožnje, interfejsa multimedijalnog sistema i slično.

Instinct Concept nudi i tehnologiju samovozećih automobila, koja treba da odmijeni vozača za upravljačem i olakša vlasniku upravljanje vozilom kada je on umoran ili zauzet nečim drugim.

Takođe, navigacioni uređaj je povezan sa elektronskim planerom vozača i na osnovu unaprijed zakazanih obaveza automatski unosi svaku sljedeću lokaciju i, po potrebi, uključuje samovozeći mod, tako da vlasnik može da obavi telefonske razgovore ili se pripremi za sastanak dok kompjuter preuzima funkciju vozača.

Kada vlasnik to poželi, ponovo će se naći za kormilom, ali umjesto klasičnog volana, tu je futuristički upravljač koji se izvlači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije