Mogućnosti

Pogledajte kako funkcioniše Apple CarPlay

Pogledajte kako funkcioniše Apple CarPlay
Pogledajte kako funkcioniše Apple CarPlay

"Volvo" je na sajmu automobila u Ženevi predstavio sistem Apple CarPlay pomoću kojeg će korisnici moći da integrišu uređaje koji rade na iOS platformi u buduće modele ovog proizvođača.

Osim premijera novih modela, ženevski salon je mjesto na kojem proizvođači automobila prezentuju nove tehnologije koje će primjenjivati u svojim budućim modelima, piše B92.

Jedna od njih je i Apple CarPlay, koji je "Volvo" prvi put prikazao na vozilu Concept Estate. Sistem funkcioniše pomoći 9-inčnog ekana osjetljivog na dodir, koji se nalazi na vrhu centralne konzole automobila, a koji povezivanjem sa iPhone uređajem čini da svi njegovi sadržaji i funkcije postanu dostupni tokom vožnje na displeju.

Važna karakteristika sistema je to što će, zahvaljujući upravljačkom interfejsu, olakšati upotrebu multimedijalnog uređaja onima koji su navikli da koriste savremene tablet ili smartfon uređaje - kretanje kroz menije i aplikacije odvija se slično kao na smartfonu.

Osim obavljanja telefonskih razgovora i slanja poruka glasovnim putem, vozaču će biti dostupne i druge funkcije, poput navigacije i muzičkih sadržaja. Kako bi se poboljšala bezbjednost u vožnji, mnogim funkcijama upravlja se govornim komandama.

Osim integracije mobilnog uređaja, putem ekrana je moguće pristupiti i raznim funkcijama i komandama samog automobila, kao što je podešavanje klima uređaja i audio sistema.

"Volvo" je među prvim auto-kompanijama koje će u svojim automobilima koristiti "iOS in the Car" standard povezivanja sa Apple mobilnim uređajima, i to na novoj generacijiji SUV vozila XC90.

Prvi serijski model u kojem će, doduše na znatno manjem ekranu, biti dostupan Apple CarPlay sistem je Ferrari FF. Italijanski proizvođač je takođe predstavio ovu tehnologiju na aktuelnom ženevskom salonu automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije