Mogućnosti

Popravite vjetrobransko staklo oštećeno udarom kamenčića za 15 evra

Popravite vjetrobransko staklo oštećeno udarom kamenčića za 15 evra
Popravite vjetrobransko staklo oštećeno udarom kamenčića za 15 evra

Zamjena oštećenog vjetrobrana trošak je koji se mjeri u stotinama evra, dok je popravak u specijalizovanim radionama nešto povoljniji, ali za džep i dalje nepopularan. Ali, kao što smo imali prilike isprobati iz prve ruke, ponekad je dovoljno već i najjeftinije sam-svoj-majstor rješenje.

Udarac kamenčića u vjetrobransko staklo ne treba ignorisati čak ni kad su njegove posljedice jedva vidljive, jer je gotovo sigurno da će se one s vremenom proširiti i prouzrokovati veće napukline. Dođe li do toga, bit će prekasno za bilo kakav popravak te će jedino rješenje biti zamjena, što bi vlasnika moglo stajati i nekoliko stotina evra.

Zato je najvažnije reagovati šta je prije moguće. Uslugu popravka, što je uvijek povoljnija opcija od zamjene, kod nas nudi nekoliko specijalizovanih radiona, ali uz to postoji i mogućnost samostalnog popravka uz pomoć dvadesetak evra vrijednog Rain-X Windshield Repair Kita. Ta je opcija daleko najjeftinija, a da je li zaista i koliko korisna, odlučili smo isprobati iz prve ruke.

Uputstvo za upotrebu navodi da je popravak najbolje obaviti što je prije moguće, po mogućnosti odmah nakon nastanka štete na staklu. Mi nismo bili te sreće, jer je od oštećenja vjetrobrana izazvano udarcem kamenčića, kakvo nam je trebalo da provedemo ovaj test, već prošlo par sedmica.

Ali, ulazna rupica ostala je manja od milimetra, a i pukotina ispod površine stakla, promjera nekih pola centimetra, nije se, srećom, posebno proširila. K tome je i ostala čista te idealna za kretanje u pokušaj popravka.

Prema uputstvima mjesto ulaza prvo treba obrisati papirnatim ručnikom, kako bi s njega uklonili nakupljenu prašinu. Zatim treba eventualne krhotine ili olabavljene mrvice stakla s rubova skinuti oštrim žiletom koji se dobiva u paketu.

Nakon toga se, tačno iznad oštećenja, pričvršćuje baza sa četiri priljepka i centralnim kružnim dijelom u kojega se tad pažljivo zavrće plastični vijak s gumenim podloškom koji služi kao brtva. On zapravo ima ulogu cjevčice kroz koju se u pukotinu unosi smjesa, odnosno specijalna smola, koja će, nakon što ju se pogura još jednim, unutarnjim vijkom, zapuniti pukotinu.

Kako se iznad pukotine nalazi baza s cjevčicom, izvana nije lako procijeniti je li ona u potpunosti ispunjena, pa nije loše nakon nanošenja prvih kapi provjeriti stanje s donje strane stakla, odnosno iz kabine. Po potrebi se zatim dodaje još koja kap, a uputstva navode da je smjesu moguće raširiti po pukotini kratkim zagrijavanjem donje strane vjetrobrana toplim vazduhom iz, primjera, fena za kosu. Nama ta opcija nije bila potrebna te smo smolu samo jednom pogurali zatezanjem cjevčice.

Smjesa se ostavlja da djeluje 4 do 6 minuta, nakon čega se sa stakla pažljivo skida cijela aparatura. Na ulaznu rupicu tad se dodaje još kap smole, preko koje se stavlja prozirna folija koja pomaže stvrdnjavanje. Auto je tad potrebno pomjeriti na sunce i tu ga ostaviti desetak minuta, nakon čega se višak smjese obrije već pomenutim žiletom. I posao je gotov - jedini preostali trag ostaje sitna površinska tačkica, manja od pola milimetra u promjeru, koja ne smeta pogledu, ali ni ne prijeti dodatnim širenjem oštećenja..

(jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije