Mogućnosti

Porše se ne želi riješiti ručnog mjenjača brzina

Porše se ne želi riješiti ručnog mjenjača brzina
Porše se ne želi riješiti ručnog mjenjača brzina

Nekad su automatski mjenjači bili nešto što je osiguravalo veću potrošnju, lošije performanse i općenito žrtvovali dosta toga (pa i cijenu) za nešto ugode u vožnji.

Danas to više nije slučaj. Automatska rješenja su brža, bolja i djelotovornija od ljudskih ruku pa su brojni proizvođači automobila i iz sportskog svijeta odlučili ići racionalno - ostaviti se ručnih mjenjača. Ne i Porsche...

'Jedinstvena je to pozicija, zadržati ručni mjenjač u seriji 911, borićemo se za to koliko god je to moguće', rekao je za Car And Driver blog Porscheov inženjer Erhard Mössle. '(...) nije riječ o postizanju djelića sekunde više na stazi, već o emocijama, o uživanju i zabavi u vožnji', dodao je.

Sljedeća generacija 911-tke ne stiže do 2020. pa bi se ručni mjenjač mogao zadržati još barem desetak godina. 'Sve i da automobil nije najbrži, jednostavno je zabavniji za vožnju. Naravno da je PDK mjenjač brži, no veliki dio naših klijenata jednostavno želi samostalno mijenjati brzine. Mislim da bismo tu mogućnost trebali zadržati i za sljedeću generaciju', izjavio je Mössle.

U ovom momentu, kakvih 85 posto globalne prodaje i proizvodnje Porschea 911 se odnosi na one opremljene PDK automatskim mjenjačem. Dok god postoji zanimanje i barem 10 posto kupaca, čini se da će u ovoj kompaniji imati opciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije