Mogućnosti

Prvi automobil koji svijetli u mraku

Prvi automobil koji svijetli u mraku
Prvi automobil koji svijetli u mraku

Vožnjom jedinstvenog leafa koji svijetli u mraku prvim svijetlećim autoputem na svijetu u holandskom Osu, "Nissan" se pohvalio da utire nove puteve u razvoju auto-industrije.

"Nissan" je odnedavno postao prvi savremeni proizvođač putničkih automobila koji je svoj automobil obojio lakom koji svijetli u mraku, kako bi pokazao koliko kupaca najprodavanijeg električnog automobila na svijetu svoj automobil pokreće solarnom energijom iz vlastitog doma.

Lokacija jedinog svjetlećeg autoputa na svijetu prikladna je jer je "Nissan" upravo objavio da je prodaja električnih vozila u Holandiji porasla za 313 posto.

Inovativan projekat "Pametni autoputovi" osmislio je dizajner Dan Rosegard kako bi vozačima olakšao snalaženje u mraku uz istovremenu uštedu energije koja bi se inače potrošila na rasvjetu.

Dionica autoputa N329 - važne saobraćajne veze koja prolazi kroz grad Os - duga 600 metara opremljena je svjetlećim linijama. Linije upijaju svjetlost tokom dana, a noću svijetle osam sati. Pejzaž postaje pravi doživljaj svjetlosti i informacija. Posljedica toga su povećana vidljivost i sigurnost.

"Nissan" će svoje automobile izložiti na Amsterdamskom salonu automobila, koji će se održati od 17. do 26. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije