Mogućnosti

Range Rover ponovo na udaru Kineza: Stiže novi klon

Range Rover ponovo na udaru Kineza: Stiže novi klon
Foto: N.N. | Range Rover ponovo na udaru Kineza: Stiže novi klon

Poslije kineskog proizvođača Landwind koji je za potrebe svog SUV-a X7 prekopirao dizajn modela Evoque, drugi auto-brend iz Kine, Zotye, sprema se da klonira Range Rover Sport.

Kineske auto-kompanije imaju običaj da dizajn svojih modela "pozajme" od nekog etabliranog svjetskog proizvođača automobila, pa da takvo vozilo poslije prodaju Kinezima po upola nižoj cijeni od originala.

Posljednjih godina dosta prašine se podiglo oko modela Landwind X7, koji je praktično klonirani Range Rover Evoque, i bezuspešnih pokušaja kompanije Land Rover da pravnim putem zaštiti svoju intelektualnu svojinu u Kini.

Nove glavobolje Land Roveru će stvoriti kineski model Zotye T800, koji, sudeći prema patentnim crtežima, ali i špijunskoj fotografiji maskiranog prototipa, nije ništa drugo do klon Range Rovera Sport.

Iako postoje izvjesne razlike u dizajnu između dva automobila, prije svega u izgledu prednje maske i farova, kao i stop svjetala, nema sumnje odakle su Kinezi "dobili inspiraciju".

Kako prenose kineski mediji, Zotye T800 je još u ranoj razvojnoj fazi, a u planu je da debituje početkom 2019.

Motorizacija bi trebalo da obuhvati 1.8 i 2.0 litarske turbo benzince, a veći agregat bi proizvodio oko 190 ks.

Zotye T800 će u Kini biti rival modelima kao što su Toyota Highlander ili kineski SUV Haval H9 i Guangzhou Trumpchi GS8.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije