Mogućnosti

Razotkrivene sve tajne Mercedesa SL (FOTO)

Razotkrivene sve tajne Mercedesa SL (FOTO)
Razotkrivene sve tajne Mercedesa SL (FOTO)

Iako smo već imali prilike upoznati se sa SL-om nije naodmet spomenuti kako novo izdanje donosi bitne vizualne promjene. Forma vozila je osjetno dinamičnija, ali bez rasprodaje tradicionalne elegancije po kojoj je SL poznat.

Od naprijed se SL nameće novodizajniranom rešetkom sa LED prednjim svjetlima i povećim spojlerima za ususavanje. Bočne linije otkrivaju sportske gene, dok stražnji kraj nudi jasnu vezu sa novim dizajnerskim izrazom firme. Sklopivim vario krovom upravljati se može do brzine od 40 km/h.

Poznata je i paleta dostupnih motora. Ponuda starta modelom SL 400 s 3.0 V6 motorom pojačanim na 270 kW (367 KS) i 500 Nm. Dalje slijedi SL 500 s V8 motorom i raspoloživih 335 kW (455 KS) i 700 Nm. Vrh ponude rezervisan je za dvije AMG verzije u obliku modela SL 63 i SL 65. Prvi je pokretan 5.5 V8 motorom sa 430 kW (585 KS) i 900 Nm, dok je za SL 65 verziju rezervisan V12 sa 463kW (630 KS) i okruglih 1.000 Nm

Svi modeli postižu maksimalnih 250 km/h, dok ubrzanje do 100 km/h odrađuju za manje od 5 sekundi. SL 400 treba 4,9 s, dok su top modelu potrebne okrugle 4,0 s.

Standardno se snaga na točkove prenosi preko novog 9G-Tronic devet stepenskog automatskog mjenjača. S Dynamic Select sistemom značajke vozila mogu se dodirom na tipku promijeniti u sekundi, i to postavke motora, odziv mjenjača, viješanje i upravljački sistem. Što se ostale opreme i kvalitete izrade tiče svaka riječ je suvišna. Jednostavno, u novom SL-u se ne oskudijeva.

Naravno, SL nikada nije i neće biti svakome dostupan. Tačne cijene valja još pričekati, ali sasvim je sigurno da će biti na nivou onih dosad uobičajenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije