Mogućnosti

Renaultov pogled u budućnost sportskih automobila (FOTO)

Renaultov pogled u budućnost sportskih automobila (FOTO)
Renaultov pogled u budućnost sportskih automobila (FOTO)

Koncept sportskog automobila koji je Renault predstavio u Parizu donosi spoj električnog pogona i tehnologije auto-pilota.

Neki od najskupljih i najboljih supersportskih automobila današnjice već koriste hibridni pogon (Ferrari LaFerrari, Porsche 918 Spyder...) , a svjedoci smo da i čisto električni pogon polako ulazi u ovaj automobilski segment, o čemu najbolje govori primjer Concepta One, proizvedenog u firmi Rimac, u Hrvatskoj.

Koncept sportskog automobila koji je Renault predstavio u Parizu donosi spoj električnog pogona i tehnologije auto-pilota.

Renault je još jedan od velikih svjetskih proizvođača automobila koji se fokusirao na razvoj električnih modela. Već godinama kupcima je na raspolaganju Zoe, koji je nedavno dobio verziju sa snažnijim elektromotorom i većim radijusom kretanja, a u ponudi je još nekoliko automobila na struju sa značkom ove francuske kompanije.

Svoja najnovija dostignuća i stremljenja, Renault je objedinio u futurističkom konceptu sportskog automobila Trezor.

Karoserija je izrađena od ugljeničkih vlakana, a fabrika je primijenila nesvakidašnje konstruktivno rješenje za ulazak u kabinu - umjesto klasičnih vrata, ugrađen je sistem koji omogućava podizanje čitavog gornjeg panela vozila ("hauba", krov i jednodjelni prozor kabine čine cjelinu).

Iako efektno, ovo rješenje je prilično nepraktično, s obzirom da se u automobil ulazi preskačući bočne stranice vozila, pazeći pritom da glava ne udari u krov. Ipak, s obzirom da je riječ o konceptu koji prije svega ima za cilj da ostavi snažan utisak svojom pojavom, ako Renault ikada odluči da napravi sličan serijski model, svakako će se vratiti konvencionalnom načinu otvaranja vrata.

Za kompaniju su ipak važnije tehnologije koje se nalaze ispod površine. Renault Trezor za pogon koristi elektromotor preuzet iz bolida električne Formule E. Agregat proizvodi 350 ks i 380 Nm, a zahvaljujući relativno maloj masi (1.600 kg), automobil iz mjesta do stotke ubrzava za manje od 4 sekunde.

Druga važna karakteristika ovog koncepta je sistem koji omogućava da automobilom upravlja kompjuter, bez pomoći vozača.

Renault, baš kao i mnoge druge auto-kompanije, planira da negdje poslije 2020. godine ponudi tržištu samovozeći automobil, a tehnologija auto-pilota u Trezoru jedan je od koraka ka tom cilju.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije