Mogućnosti

Reno spremio softversku "zakrpu" za dizelske motore

Reno spremio softversku "zakrpu" za dizelske motore
Reno spremio softversku "zakrpu" za dizelske motore

PARIZ - Francuski proizvođač automobila "Reno" saopštio je danas da planira da izvrši softversko unapređenje kako bi smanjio emisiju azotnog oksida iz svojih dizelskih motora.

Kompanija se našla na udaru kritika zbog relativno velikih emisija koje su izmjerene poslije afere u kojoj se našao njemački "Folksvagen", koji je specijalnim softverom lažirao rezultate testova.

Vrijednost akcija "Renoa" umanjena je za 14 odsto od kada je 14. januara otkriveno da su istražioci pretresli kancelarije kompanije ovog mjeseca zbog sumnje da je počinjena prevara u vezi sa emisijama štetnih gasova.

Njemačka grupa koja se zalaže za zaštitu okoline DUH saopštila je u novembru da model reno espas emituje 25 puta više azotnog oksida od norme koja važi u EU. Test je obavio jedan švajcarski institut.

"Slažemo se da naša pozicija nije zadovoljavajuća", izjavio je novinarima "Renoov" šef za konkurentnost Tijeri Bolore u sjedištu kompanije zapadno od Pariza.

On je istovremeno osporio rezultate mnogih mjerenja o kojima su izvještavali mediji.

"Mi smo prvi koji ćemo priznati da ima mjesta za poboljšanje", rekao je Bolore.

Testovi koje je obavila državna komisija u Francuskoj poslije "Folksvagenovog" skandala pokazali su da i "Renoova" vozila emituju relativno veliku količinu azotnog oksida.

"Reno" će objaviti detalje o softverskoj intervenciji u martu, a akcijom će biti obuhvaćeni automobili sa najnovijom generacijom dizelskih motora, koji su deklarisani za normu "euro 6".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije