Mogućnosti

Robokap kaciga snima cestu i u sebi ima navigacijski sistem

Robokap kaciga snima cestu i u sebi ima navigacijski sistem
Robokap kaciga snima cestu i u sebi ima navigacijski sistem

Američka firma "Skullysystems" izumila je prvu pametnu motociklističku kacigu.

U nju su ugradili minijaturni ekran (slično kao na Google Glass naočarama) preko kojeg vozač dobija informacije, što smo dosad mogli viđati u filmu.

U zadnji dio kacige ugradili su kameru koja prikazuje sliku na monitoru u viziru. Pokriva ugao od 180 stepeni, pa se vozač ne mora okretati i gledati u retrovizor da bi vidio ko mu dolazi s leđa, piše 24sata.hr.

"Kamera pokriva mrtvi ugao. Želimo da pogled vozača uvijek bude uprt na cestu", piše na stranici proizvođača.

Baterija u kameri traje do 9 sati, što je i više nego dovoljno i za dulje vožnje motorom. Možete je napuniti pomoću bilo kojeg microUSB kabela.

U maleni kompjuter u kacigi ugrađen je i navigacijski sistem, koji vas prati na karti i pokazuje kuda trebate ići. Kaciga se može povezati i s pametnim telefonom. S obzirom na to da sistem ima i glasovne naredbe, on će vam po želji pozvati nečiji broj, poslati nekom poruku ili vam pustiti omiljenu muziku.

Iz "Skullysystemsa" garantuju da je vizir otporan na grebanje, neće se zamagliti, a nećete ni škiljiti jer vam neće smetati odsjaj zbog sunca.

Iako kaciga još nije u prodaji, proizvođač nudi svima da je isprobaju, a za to se možete prijaviti na njihovoj službenoj stranici. Cijenu kacige firma će objaviti krajem godine nakon što  završe sva testiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije