Mogućnosti

SUV vozila nisu baš bezbjedna koliko se misli

SUV vozila nisu baš bezbjedna koliko se misli
SUV vozila nisu baš bezbjedna koliko se misli

Otkako je 2012. američki Institut za bezbjednost na putevima (IIHS) uveo simulaciju sudara s malim preklapanjem, vjera u pojedne modele koji su se do tada smatrali veoma bezbjednim ozbiljno je poljuljana.

To se najprije dogodilo limuzinama uglednih svjetskih proizvođača, a sada su na red došla i SUV vozila, piše B92.

IIHS je srušio još jedan mit kada je riječ o bezbjednosti automobila. Mnogi kupci SUV modela odlučuju se za nabavku ove vrste vozila jer postoji opšteprihvaćeno mišljenje da su ona veoma bezbjedna.

SUV modeli, a pogotovu oni većih dimenzija, svojom robustnom pojavom ulivaju dodatnu sigurnost onima koji se u njima nalaze. Takođe, zbog svoje visine, u direktnom sudaru s drugim, manjim vozilima, SUV se neće "podvući" ispod automobila sa kojim se sudario i tako dodatno ugroziti živote putnika u kabini.

Ipak, kada se ova vrsta vozila podvrgne IIHS testu sudara u nepomičnu prepreku s malim preklapanjem površina (automobil udara u prepreku sa 25% površine prednjeg dijela vozila, brzinom od 64 km/h), rezultati nisu ohrabrujući.

Ukupno je testirano 9 SUV modela srednje veličine koji su dostupni na američkom tržištu, a samo dva su dobila zadovoljavajuću ocjenu "dobar" (Chevrolet Equinox i GMC Terrain), dok je rezultat koji je postigla Toyota Highlander ocijenjen kao prihvatljiv.

Ostalih 6 modela: Jeep Grand Cherokee, Toyota 4Runner, Ford Explorer, Kia Sorento, Mazda CX-9 i Honda Pilot, nisu dobili prelaznu ocjenu.

IIHS smatra da su testovi sudara s malim preklapanjem korisni jer ukazuju proizvođačima gdje su griješili kada je riječ o bezbjednosti njihovih modela. Koristeći rezultate testova ovog instituta, auto-kompanije već rade na unapređenju bezbjednosti automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije