Mogućnosti

Samovozeći Mercedes bi pregazio pješaka da spasi ljude u autu

Samovozeći Mercedes bi pregazio pješaka da spasi ljude u autu
Samovozeći Mercedes bi pregazio pješaka da spasi ljude u autu

Možda i najveća dilema u razvoju autonomnih vozila je ona oko odabira koga će automobil žrtvovati u neizbježnom sudaru - vozača ili pješaka.

Ako ne može da izbjegne sudar, Mercedesov samovozeći automobil biće programiran tako da zaštiti vozača, a ne ljude na koje bi mogao da naleti.

To je smjer razvoja na koji su se u Mercedesu odlučili u razvoju narednih generacija autonomnih vozila.

Moralne dileme tako neće zamarati automobil koji će u svakoj situaciji biti programiran da spasi živote osoba koje su u vozilu. Zamislimo li situaciju u kojoj je automobil van kontrole i postoji mogućnost da udari u grupu djece na autobusnom stajalištu, ali može ispraviti putanju i potom udariti u biciklistu i sigurno ga ubiti. Šta bi automobil trebalo da uradi?

Mercedesova odluka je - ona radnja za koju je najmanje izgledno da će povrijediti ili ubiti one koji se nalaze u automobilu.

"Ako možeš spasiti samo jednu osobu, spasi barem tu. Spasi onog u automobilu", rekao je Kristof Von Hug iz Mercedesa za "Car and Driver".

On je dodao da prioritet automobila mora biti da spriječi bar onu smrt za koju sigurno zna da je može spriječiti i naglasio da inžinjeri rade na tome da uopšte spriječe da se takve situacije dogode.

Von Hug kaže da čak i ako se automobil odluči da žrtvuje vozača i putnike, to možda ne bi pomoglo grupi školaraca na koje bi naletio.

"Tada bi izgubili ljude za koje smo sigurno znali da ih možemo spasiti", kaže on.

Iz Mercedesa su potvrdili da je ovo teška, ali važna hipotetska dilema s kojom se cijela industrija mora boriti, piše Australian.

S razvojem autonomnih vozila sigurno je da će takvih teških dilema biti sve više za vozila.

(24Sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije