Mogućnosti

Snimljen novi Mini Countryman

Snimljen novi Mini Countryman
Snimljen novi Mini Countryman

Mini je 2014. godine obnovio aktuelnu verziju Countrymana, dok se potpuno nova generacija (kodne oznake F60) očekuje možda na sajmu automobila u Parizu, kao model za 2017.

Countryman II će sa nešto više od 425 cm biti duži u odnosu na aktuelni, bar 10 mm će biti i širi, prostraniji i sa većim prtljažnikom (sa više od 450 litara), a biće i najveći Mini u gami uopšte. 

Naravno, automobil će biti napravljen na UKL platformi sa prednjim pogonom (najavljuje se i manja težina u odnosu na sadašnji model), s tim će kupcima na raspolaganju biti i varijanta sa 4x4 pogonom.

Između ostalog u gami možemo očekivati motore od 1,5 litarskog trocilindraša, preko 2,0 litarskog turbo četvorocilindraša sa 192KS i 280 Nm, pa do najjače verzije John Cooper Works sa 2,0 litarskim TwinPower Turbo agregatom od 231KS i 320 Nm. Takođe, u ponudi će biti i Countryman SD sa 170KS i 360 Nm obrtnog momenta.

Sledeća generacija Minija Countryman će se nuditi i u hibridnoj verziji, što su potvrdile i procurjele slike i detaji.

Po sadašnjim informacijama, taj Mini Countryman E plug-in hybrid će kombinovati 1,5 litarski trocilindrični turbo benzinac sa 136KS (pokretaće prednje točkove), elektromotor sa 88KS (pokretaće zadnje točkove), litijum-jonske baterije od 7.7 kWh i šestostepeni automatski mjenjač.

Treba napomenuti da će biti mnoguća i vožnja samo na elektropogon (kada će auto moći da pređe do 38 km), i to pri brzinama do 80 km/h.

U vijesti se kaže da prototip Countrymana E plug-in hybrid od 0 do 100 km/h ubrzava za oko 6,5 sekundi, kao i da će prosječna potrošnja goriva po EU test ciklusu biti oko 2,0 l/100 km (emisija CO2 će iznositi manje od 50 grama po km).

Očekuje se da će novi Mini Countryman (interne oznake F60) široj javnosti biti predstavljen na sajmu u Parizu, zajedno sa ovim Countrymanom E plug-in hybrid, dok se prodaja očekuje početkom 2017.

Proizvodnja novog Conutrymana bi po nekim ranijim najavama trebalo da se odvija u VDL NedCar fabrici u holandskom Bornu i u britanskoj Oxford fabrici.

(Auto.blog.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije