Mogućnosti

Solarne ceste za punjenje električnih automobila

Solarne ceste za punjenje električnih automobila
Solarne ceste za punjenje električnih automobila

Iz godine u godinu solarna energija preuzima sve važniju ulogu u snabdjevanju potrošača električnom energijom, no ovaj udio još je uvijek premalen s obzirom na energetski potencijal Sunca.

Jedan od najnadobudnijih projekata za eksploataciju našeg najizdašnijeg izvora energije u ovom dijelu svemira svakako su solarne ceste istoimene firme Solar Roadways, prenosi T-portal.

Postavljene, na primjer  u SAD-u, umjesto standardnih asfaltiranih, ove ceste generisale bi tri puta više električne energije nego što jedna od najvećih svjetskih ekonomija može potrošiti, tvrde kreatori Skot i Džulija Brusav iz Ajdaha.

Njihova inovativna kompanija putem platforme za prikupljanje donacija Indiegogo uspjela je u proteklih nekoliko sedmica doći do 1,38 miliona američkih dolara koje će iskoristiti za izradu prvog funkcionalnog projekta.

Kako sustav funkcioniše u praksi, najbolje objašnjava energičan video koji donosimo u nastavku.

U osnovi, solarne ceste postavljaju se u tri sloja. Površinski pruža nužno trenje, signalizaciju i toplinu, središnji prikuplja energiju, a treći sloj je distribuiše.

Solarne ceste sposobne su otopiti snijeg i led, signalizirati vozačima da uspore ukoliko se ispred njih nalazi prepreka, energijom puniti električne automobile te prema potrebi mijenjati funkciju.

Moraćete pogledati video da se uvjerite u sve potencijalne prednosti ove infrastrukture budućnosti, a ukoliko se nakon toga zapitate zašto se još nije krenulo u implementaciju ove tehnologije, znajte da kamen spoticanja leži u trošku.

Naime cijena postavljanja i održavanja u SAD-u bi, prema nekim izračunima, mogla koštati 56 triliona dolara.

Poređenja radi, vanjski dug SAD-a trenutno iznosi 17,5 trilijona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije