Mogućnosti

Sumnjiva ekonomičnost električnog automobila

Sumnjiva ekonomičnost električnog automobila
Sumnjiva ekonomičnost električnog automobila

DETROIT - Sa potrošnjom ekvivaletnom sa dva litra benzina na 100 kilometara, električna verzija automobila honda fit elektrik je najekonomičnije vozilo u SAD, ali ta štedljivost niti je jeftina, niti uvijek dobra za okolinu.

Honda je tu štedljivu potrošnju objavila u srijedu, pošto je mali kompakt sa četvoro vrata učinila efikasnijim od električnih rivala ford fokus, nisan lif i micubiši i-MiEV. Nova verzija izlazi na tržište ovog ljeta.

Fit elektronik košta skoro dvostruko više od verzije sa benzinskim pogonom, te će razlika od uštede goriva teoretski nastati tek poslije 11 godina eksploatacije.

Pošto cijena bezina opada, visoka cijena električnog vozila postaje sve veća barijera za američke kupce.

Proizvođači automobila su u maju prodali nešto više od 10.000 vozila na električni pogon što je manje od 0,2 odsto prodaje automobila u SAD.

Električnom vozilu treba 28,6 kilovat-sati električne energije da pređe 100 milja (160 kilometara), a to, po prosječnoj cijeni u SAD od 11,6 centi za kilovat, košta 3,30 dolara.

Vozilo sa benzinskim motorom i automatskim mjenjačem prelazi 13 kilometara po litru, te putovanje od 100 milja (160 kilometara) po prosječnoj cijeni benzina u SAD od 3,57 dolara za galon košta 11,52 dolara.

Kako je prosjek SAD da se godišnje pređe 13.500 milja (21.725 kilometara), tipičan vozač će potrošiti 445 dolara na struju za električni automobil za godinu dana, a 1.552 dolara dati za benzin za "obično" vozilo.

S druge strane, gorivo koje se koristi za proizvodnju električne energije i cijena benzina takođe variraju po regionima, a utiču i na to koliko je kupovina električng automobila uopšte dobra za okolinu.

U područjima koje se pretežno oslanjaju na ugalj, električni automobil i energija za njega proizvode 18 odsto manje štetnih gasova nego tipičan benzinski automobil. Ali, iznenađujuće, električni automobil i energija za njega proizvode 50 odsto više štetnih gasova nego vožnja automobila sa hibridnim pogonom.

A u područjima gdje se veći dio struje proizvodi u nuklearnim reaktorima, hidrocentralama ili od prirodnog gasa u termoelektranama i vjetroelektranama, električni automobil i gorivo za njega će proizvesti 76 odsto manje štetnih gasova staklene bašte od tipičnog automobila na benzinski pogon automobila i 56 odsto manje gasova od hibrida.

Kao ni sva auto-industrija, ni Honda nije sigurna kada će i da li će ikada električna vozila zamijeniti vozila na benzin.

Električna vozila, kažu analitičari, neće se prodavati masovno sve dok kupci ne budu sa sigurnošću vidjeli da će uštedjeti mnogo novca ako preuzmu rizik prihvatanja nove tehnologije, a to se neće dogoditi uskoro.

Jer, novu tehnologiju ne kupujete da sačuvate drveće, već da uštedite novac, kaže jedan od njih - firma za istraživanje tržišta automobila TrueCar.com. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije