Mogućnosti

Tesla Model S pao na testu automatskog kočenja

Tesla Model S pao na testu automatskog kočenja
Foto: Twitter | Tesla Model S pao na testu automatskog kočenja

Automatsko hitno kočenje ubrzano postaje standardni bezbjednosni dio savremenih automobila i obavezan dio testiranja sigurnosti vozila.

Luksemburška uprava za testiranja i standardizaciju (ILNAS) je upravo to testirala na automobilima Tesla Model S i Volvo S90 pred predstavnicima medija.

Međutim, iako je njegov zaštitni znak vrhunska tehnologija, Model S nije prošao ovaj test, već je udario u vještački automobil pri brzini 30 km/h.

S druge strane, S90 je uspio da se zaustavi na vrijeme i prilikom brzine 60 km/h.

Predstavnici Tesle nisu mogli da potvrde da li je test tačan i validan jer ILNAS nije podijelio detalje sa američkom kompanijom.

"Pošto nismo konsultovani od strane ILNS i o testu smo saznali preko medija, otkrili smo na osnovu identifikacionog broja vozila da je proizveden 2015. i da je registrovan u firmi za rentiranje automobila u Nemačkoj. Istražićemo kako je test sproveden i da li je sve urađeno pravilno", saopštili su iz Tesle.

Model S iz 2015. je opremljen prvom generacijom Autopilot sistema za napajanje automatske funkcije hitnog kočenja.

U uputstvu za upotrebu Modela S navodi se da je kočenje u slučaju nužde dizajnirano tako da se automatski aktivira kočnica kako bi se smanjio neizbježan frontalni sudar sa drugim vozilom i stoga vozači nikad ne bi trebalo da se oslanjaju na njega kako bi ih uvijek spasili od udesa.

Na testovima američkog Osiguravajućeg instituta za bezbjednost na autoputu (IIHS) Tesla je 2016. i 2017. dobijao ocjenu "superioran" prilikom testiranja sprečavanja udesa.

Ranije ove godine, Tesla Model 3 je dobio istu ocjenu od IIHS, a izbjegao je sudare pri brzinama od 19 i 40 km/h.

 

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije