Mogućnosti

Teslini automobili uskoro će sami voziti

Teslini automobili uskoro će sami voziti
Teslini automobili uskoro će sami voziti

Tesla Motors planira u svoje električne automobile u sljedećih par mjeseci uvesti i mogućnost automatskog upravljanja, otkrio je ove sedmice šef kompanije Elon Musk.

Tehnologija će omogućiti vozačima da maknu ruke s volana, ali samo na cestama ili pri niskim brzinama na privatnim posjedima.

Musk je rekao da su testirali novi softver i da automobil može doći skoro od San Francisca do Seattlea bez da vozač išta radi. Za to se koriste ultrazvučnim senzorima koji bi teoretski autu omogućili da sam vozi i u mraku. 

Auto bi teoretski mogao voziti sam i kroz naseljena područja, ali to neće omogućiti jer je ovdje previše varijabli i još ne misle da bi bilo sigurno.

Drugi vozači takođe planiraju slične mogućnosti ponuditi na svojim vozilima. Tako bi sljedeće godine i Kadilac CT6 trebao imati ''hands-free'' mogućnost vožnje.

Teslini modeli S će uskoro dobiti i potpuno novo redizajnirano sučelje te softver koji će vozače upozoriti kad su otišli izvan dosega jednog od Teslinih supercharger punjača. Ovime su htjeli riješiti brigu vozača da će ostati bez struje prije nego dođu do nekog punjača.

Musk je na predstavljanju rekao i da će u sljedećih 12 mjeseci svaki vozač u Sjevernoj Americi biti u domenu jednog takvog punjača te će vozači bez struje moći ostati jedino namjerno. Dodao je i da će svakom hotelu i restoranu dati jedan takav punjač. Auto će dobiti opciju i za automatsko kočenje u slučaju opasnosti, upozorenje na auto u mrtvom uglu, opasnost od bočnog sudara. Dodaće i opciju kojom možete ograničiti performanse, zaključati ladice i podatke kad neko drugi vozi auto, piše 24 sata.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije