Mogućnosti

Tojotin automobil na gorivne ćelije u prodaji 2015. godine

 Tojotin automobil na gorivne ćelije u prodaji 2015. godine
Tojotin automobil na gorivne ćelije u prodaji 2015. godine

TOKIO - Japanski proizvođač automobila Tojota će u ovoj finansijskoj godini početi sa prodajom svog prvog automobila s pogonom na gorivne ćelije, čija će cijena biti oko sedam miliona jena (70.000 dolara), saopšteno je danas iz kompanije.

Do marta 2015. godine, ova vozila će biti dostupna na japanskom tržištu, dok bi tokom leta naredne godine trebalo da se pojave na tržištu SAD i Evrope, prenijela je agencija Frans pres.

"Vodonik je naročito obećavajuća vrsta alternativnog goriva, budući da se može dobijati koriscćenjem širokog spektra primarnih izvora energije, uključujući energije vjetra i sunca", navodi se u saopštenju Tojote.

Automobili na gorivne ćelije se doživljavaju kao vrhunac u oblasti proizvodnje ekoloških automobila, jer te ćelije proizvode struju iz energije koja se oslobađa hemijskom reakcijom vodonika i kiseonika.

Tojotin "sedan" na gorivne ćelije će, kako se navodi u saopštenju, moći da pređe 700 kilometara bez dosipanja goriva, što je tri puta veća razdaljina od one koju pređe električni automobil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije