Mogućnosti

Toyota investira milijardu $ u robotiku

Toyota investira milijardu $ u robotiku
Toyota investira milijardu $ u robotiku

TOKIO - Najveći japanski proizvođač automobila "Toyota" uložiće milijardu dolara u razvoj robotike i vještačke inteligencije.

Kompanija je saopštila da će u SAD osnovati preduzeće R&D, koje će biti specijalizovano za razvoj vještačke inteligencije i robotike, i da će u te svrhe investirati milijardu dolara u narednih pet godina.

"Nova struktura kompanije 'Toyota Riserch Institut', čije će sjedište biti u Silikonskoj dolini, pomoći će da se popuni praznina između fundamentalnih istraživanja i razvoja proizvodnje", navedeno je u saopštenju.

Kompanija je već zakoračila u svijet robotike lansiranjem nekoliko automata, uključujući humanoide, ali misija nove firme je ubrzanje istraživanja i razvoja u širem spektru djelatnosti, kako bi se pomoglo kompaniji da odgovori na nove izazove koristeći vještačku inteligenciju i velike baze podataka, prenosi AFP.

"Toyota Riserch Institut" treba da počne s radom u januaru 2016, a izvršni direktor preduzeća biće Džil Prat, ekspert za robotiku koji je do sada radio u američkoj agenciji za vojne istraživačke projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije