Mogućnosti

Trocilindrični motori i u modelima Audija

Trocilindrični motori i u modelima Audija
Trocilindrični motori i u modelima Audija

Motori sa tri cilindra više nisu tabu tema za proizvođače premijum automobila.

Poslije BMW-a, koji ih već ugrađuje u pojedine modele, "Mercedesa" koji to planira da uradi kada je riječ o kompaktnim automobilima sa hibridnim pogonom, i "Audi" je najavio da će manji modeli ovog proizvođača uskoro dobiti motore sa tri cilindra, piše B92.

Potreba da se zadovolje nove ekološke norme, smanji potrošnja goriva i emisija štetnih gasova, natjerale su proizvođače automobila da se snalaze na razne načine.

Pored smanjenja mase vozila i poboljšanje aerodinamičnih karakteristika, jedan od načina da automobil bude ekološki prihvatljiviji je i takozvani "downsizing" motora, odnosno smanjenje radne zapremine uz zadržavanje postojećih performansi.

"Audi" je još jedan u nizu premijum proizvođača koji je najavio uvođenje manjih, trocilindričnih pogonskih jedinica u svoje modele. Kako je izjavio izvršni direktor kompanije, Rupert Stadler, motori sa tri cilindra će se najprije ugrađivati u najmanji model ovog proizvođača, Audi A1, nakon čega će početi da se koriste i u Audiju A3.

"Definitivno, trocilindraši će biti standardni u ova dva modela u budućnosti", rekao je Stadler u intervjuu za magazin "Auto Express".

Na pitanje da li je moguće da će se u jednom trenutku ova vrsta motora upotrebljavati i u većim modelima, Stadler je kazao da je još rano o tome govoriti i da tržištu najprije treba dati vremena da se privikne na motore s tri cilindra.

"Ipak, u budućnosti sve je moguće. Sjetite se samo da su do prije 10-15 godina u većim modelima premijum proizvođača dominirali motori sa šest cilindara, da bi sada tu ulogu preuzeli četvorocilindraši", objašnjava Stadler.

On nije izneo više detalja o tome koji bi trocilindrični motor mogao da pokreće "Audijeve" automobile. Jedan od kandidata je 1.4 litarski turbo-dizelaš, koji u modelu Volkswagen Polo proizvodi 90 KS, a koji bi za potrebe "Audija" mogao da bude pojačan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije