Mogućnosti

U Kaliforniji počinje testiranje automobila s autopilotom

U Kaliforniji počinje testiranje automobila s autopilotom
U Kaliforniji počinje testiranje automobila s autopilotom

LOS ANĐELES - Kalifornija je izdala prvu dozvolu za testiranje ličnog vozila s autopilotom na državnim putevima, piše u srijedu Los Angeles Times.

Dozvolu je dobio Audi a osim te firme još nekoliko proizvođača  automobila u svijetu testira lična vozila s autopilotom među njima i  Nisan, Mercedes-Benz, Tojota, Ford i General Motors od kojih neki planiraju svoje modele izbaciti na tržište do 2020.

Neke firme već su u sadašnje modele uklopile pojedine funkcije  autopilota pa se tako vozilo može automatski zadržavati unutar iste trake pet do deset sekundi prije nego upozori vozača da preuzme  kontrolu nad volanom. Neka su vozila opremljena senzorima uz koje, u trentku dok je aktiviran tempomat, mogu usporiti ili ubrzati kako bi  se prilagodila stanju na putevima i održavala sigurni razmak.

Do 2025. na cestama širom svijeta moglo bi se kretati 230.000 ličnih  vozila s autopilotom, prema istraživanju koje je objavio IHS  Automotive a taj broj mogao bi narasti na 11,8 miliona u sljedećih deset godina.

U Mičigenu, na Floridi i u Nevadi već je dozvoljeno testiranje  vozila s autopilotom na saobraćajnicama a firme će za testiranje u  Kaliforniji morati osigurati svako vozilo na vrtoglavih pet miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije