Mogućnosti

Velikani se udružuju u izgradnji stanica za punjenje EV modela

Velikani se udružuju u izgradnji stanica za punjenje EV modela
Velikani se udružuju u izgradnji stanica za punjenje EV modela

Vožnja električnih automobila u Evropi bi mogla da postane mnogo lakša zahvaljujući zajedničkom poduhvatu kvarteta proizvođača u koji su uključeni BMW grupa, Daimler AG, Ford Motor Company i Volkswagen grupa.

Ove kompanije ulaze u partnerstvo koje podrazumijeva izgradnju 400 stanica za punjenje sa vrhunskom opremom, i to duž glavnih saobraćajnica. Ovo će vlasnicima električnih automobila omogućiti da se bezbrižno voze duž "starog kontinenta“.

Sa nivoima punjenja do 350 kW, ove stanice će vozačima omogućiti da se brzo vrate na put. Primjera radi, Teslina Supercharger mreža koristi 120 kW, a kompanija tvrdi da taj sistem obezbjeđuje vozilima autonomiju od 275 kilometara za 30 minuta.

Nažalost, različiti standardi znače da neki vozači EV modela neće moći da koriste usluge ovih stanica. Ovaj zajednički poduhvat koristi "Combined Charging System“ a ne konkurentski "CHAdeMO“ punjač.

Nissan-Renault je glavni predlagač potonje solucije, jer modeli poput Nissan Leafa nisu kompatibilni sa rješenjem koje nude četiri navedene kompanije. Proizvođači koji ulaze u ovaj masivni projekat su pojasnili da je cilj da se prihvatanje električnih automobila poveća u Evropi. Amputiranjem brige koja je prisutna pri dužim putovanjima, oni se nadaju da će se mnogi kupci lakše odlučiti za "zelenije“ pogone.

U interesu kompanija je da se oformi što gušća infrastrukturna mreža, jer se milijarde evra ulažu u tehnologiju baterija i novu generaciju električnih vozila. VW I.D., kao što je poznato, treba da stupi na scenu 2020., zamjenjujući vremešnog električnog Golfa.

Audi E-Tron krosover stiže 2018. godine, kao premijum varijanta, a Porsche priprema serijsku verziju Mission E modela, koja treba da se pojavi 2019. godine, kao glavni konkurent Tesla Modelu S.

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije