Mogućnosti

Volvo XC90 podiže standarde sigurnosti

Volvo XC90 podiže standarde sigurnosti
Volvo XC90 podiže standarde sigurnosti

Potpuno novi XC90, koji će javnosti biti otkriven u avgustu, ponudiće najkompletniji i tehnološki najnapredniji standardni paket sigurnosti koji je do sada vidjela automobilska industrija.

Nove tehnologije će pogurati "Volvo" prema ispunjenju vlastite vizije prema kojoj do 2020. planira da proizvede automobil u kojem niko neće poginuti ili ozbiljno nastradati.

Standardni paket sigurnosti na ovom SUV vozilu s pogonom na sve točkove i 7 premijum sjedišta uključuje dva svjetska noviteta: zaštitu od izlijetanja s ceste i automatsko kočenje za situacije u vožnji na raskrsnicama. Ove inovacije biće dio sigurnosnog paketa koji će učiniti Volvo XC90 najsigurnijim automobilom proizvedenim do sada.

"Kada govorimo o sigurnosti, naša je polazišna tačka ista kao i prije 87 godina, a to su situacije u stvarnom životu", ističe Piter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car grupaciji. "Pomno proučavamo podatke. Pažljivo vršimo kalkulacije. I stvaramo inovacije. Rezultat svega je najsigurniji automobil do sada proizveden."

Svjetska premijera broj 1

Izlijetanje s ceste uobičajeni je tip saobraćajne nesreće s različitim uzrocima kao što su nepažnja vozača, njegov umor ili loši vremenski uslovi vožnje. Polovina svih smrtnih slučajeva u saobraćaju u Sjedinjenim Američkim Državama otpada na izlijetanje s ceste, dok u Švedskoj jedna trećina ovakvih nesreća završava fatalno ili uz ozbiljne povrede vozača i putnika.

"Volvo" je duboko zabrinut ovom statistikom. Iako trenutno ne postoje propisani testovi koji bi mogli ispitati sposobnost vozila da se uhvati ukoštac s izlijetanjima s ceste, Volvo je odlučio da razvije tehnologiju koja će zaštititi putnike u automobilu u takvim situacijama.

"Posvetiti se sigurnosti ne znači proći test ili osvojiti visoke ocjene", napominje Lota Jakobsson, stariji specijalista za tehničku sigurnost pri sigurnosnom centru "Volva". "To znači otkriti zašto i kako se nesreće i povrede događaju, te izumiti tehnologije koje će ih uspješno sprečavati. Mi pokazujemo put, a ostali proizvođači u auto industriji u tome nas prate".

"Volvo" je razvio tehnologiju sigurnog pozicioniranja kako bi savladao navedene situacije. Tehnologija sigurnog pozicioniranja znači da u situaciji izlijetanja s ceste potpuno novi Volvo XC90 otkriva šta se u stvari događa, te zateže sigurnosne pojaseve na prednjim sjedištima kako bi zadržao putnike u njihovim sigurnim položajima. Pojasevi se čvrsto zatežu dok god je automobil u pokretu.

Kako bi se spriječile povrede kičme, dolazi do apsorpcije energije između sjedišta i okvira za sjedišta s jastučičima tako što dolazi do upijanja vertikalnih sila koje mogu nastati kada automobil dotakne tvrdu podlogu izvan ceste. Ovo rješenje može smanjiti vertikalnu silu za jednu trećinu što ublažava pritisak i potencijalne povrede kičme, a koje su česte u ovim slučajevima i nisu nimalo bezopasne.

Volvo XC90 također dolazi s tehnologijama koje mogu izbjeći izlijetanje s ceste. To su sistem kontrole voznih traka koji pokreće upravljač ukoliko otkrije da će automobil nenamjeravano napustiti voznu traku, te sistem upozoravanja vozača (koji dolazi kao standard) koji otkriva umornog ili nepažljivog vozača i šalje mu signal upozorenja. Model, uz to, posjeduje i sistem upozoravanja na vrijeme odmaranja, koji upućuje vozača prema najbližem odmorištu uz cestu.

Svjetska premijera broj 2

Volvo XC90 je prvi na svijetu automobil s tehnologijom automatskog kočenja, koja djeluje u situacijama na raskrsnicama kada automobil izleti pred nailazeće vozilo. To se često događa na prometnim gradskim raskrsnicama, kao i na autoputevima gdje su ograničenja brzine viša.

Potpuno novi Volvo XC90 otkriva potencijalni sudar i automatski koči kako bi izbjegao udarac ili ublažio posljedice nesreće.

"Ove dvije svjetske premijere dodatni su primjer kako tehnologije 'Volva' pokrivaju najvažnije situacije u stvarnom saobraćaju. Takav pristup nas približava ispunjenju naše vizije da do 2020. proizvedemo automobil u kojem niko neće poginuti ili biti ozbiljno povrijeđen", ističe Lota Jakobson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije