Mogućnosti

Volvo predstavlja XC40 u Šangaju?

Volvo predstavlja XC40 u Šangaju?
Volvo predstavlja XC40 u Šangaju?

Produkcijska verzija novog kompaktnog krosovera XC40 najvjerovatnije će imati svjetsku premijeru na sajmu automobila u Šangaju, pišu kineski mediji.

Krosover XC40 biće prvi Volvo model koji postavljen na novu CMA (Compact Modular Architecture) mehaničku platformu, namijenjenu manjim vozilima tog proizvođača. CMA dijeli neke komponente sa SPA platformom koju koriste veći modeli, a Volvo planira da sve buduće automobile bazira ne jednoj od ove dvije platforme, čime će uštedjeti znatna sredstva prilikom razvoja i proizvodnje novih vozila.

Kao osnova za serijski Volvo XC40 poslužiće koncept 40.1 iz 2016. godine. Iako se očekuje da dizajn spoljašnjosti bude nešto drugačiji u odnosu na konceptno vozilo, 40.1 pruža dobar uvid u izgled budućeg produkcijskog modela.

Volvo će svakako zadržati svoje prepoznatljive LED farove (takozvani "Torov čekić"), koji krase modele najnovije generacije ovog proizvođača, kao i karakteristična stop svjetla u "C" stubu.

Kineski izvor tvrdi da će na auto-salonu u Šangaju debitivati i Plug-in hibridna varijanta sa 1.5 litarskim trocilindarskim benzincem i električnim motorom. Pogosnki sistem biće uparen sa sedmobrzinskim automatizovanim mjenjačem sa duplim kvačilom.

Pored toga, motorizacija će obuhvatiti i konvencionalne benzinske i dizel verzije, sa 3 i 4 cilindra.

Volvo ima velika očekivanja od modela XC40 i predviđa da će godišnje globalno prodati oko 100.000 ovih automobila. To bi trebalo da predstavlja dodatnu injekciju za kompaniju nakon rekordne 2016. kada je kupcima širom svijeta isporučeno 534.332 vozila.

Očekuje se da će upravo Kina biti najvažnije tržište za Volvo XC40, a osim ovog u planu je još jedan novi kompaktni model - sedan S40.

Ako XC40 zaista bude imao premijeru u Šangaju, u prodaji se neće naći prije početka 2018. godine.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije