Mogućnosti

Volvo usavršio intuitivni auto pilot (VIDEO)

Volvo usavršio intuitivni auto pilot (VIDEO)
Volvo usavršio intuitivni auto pilot (VIDEO)

GETEBORG - Prema svemu sudeći, Volvo je predstavio trenutno najnapredniji sistem za kontolu prebacivanja kontrole automobila s vozača na AD (Autonomous Driving), odnosno samoupravljajuću tehnologiju.

Sigurno će proći još neko vrijeme prije nego ćemo se bezbrižno voziti u automobilu kojim upravlja računar, do tada ćemo mi još uvijek biti aktivni sudionici saobraćaja. Međutim, u prelaznom periodu dobro će nam doći AD tehnologija, kojoj su u Volvu posvetili veliku pažnju…

Šveđani su napravili IntelliSafe auto pilota vrlo jednostavnog za korištenje i vrlo intuitivnog. AD opcija se pali i gasi koristeći posebno dizajnirane poluge na volanu.

Kada vozač stigne na dio ceste gdje je moguća autonomna vožnja, auto pilot stupa na snagu. Vozač tada samo mora potegnuti poluge s obje strane volana istovremeno i automobil preuzima kontrolu. Cijeli proces je popraćen sa paljenjem zelenog svjetla na komandnoj ploči.

Vozač prima obavijest kada autonomna vožnja više nije dostupna i nakon toga ima 60 sekundi za preuzimanje volana. Ako se zbog nekog razloga to ne dogodi, automobil će stati prvom prilikom.

Volvo će za početak ugraditi ovu tehnologiju u 100 XC 90 modela i testirati je oko Gothenburga, gdje 2017. godine planiraju i službeno predstavljanje Drive Me projekta, kojeg već sada zovu najambicioznijim AD projektom ikad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije