Mogućnosti

Vozićemo kao u video igrici

Vozićemo kao u video igrici
Vozićemo kao u video igrici

"Jaguar" je predstavio novi virtuelni vjetrobran za koji ovaj proizvođač tvrdi da će pomoći vozačima, kako na trkačkim stazama tako i u svakodnevnom saobraćaju.

Kompanija "Jaguar Land Rover" u posljednje vrijeme dosta pažnje posvećuje naprednim elektronskim sistemima asistencije, piše B92.

Najprije je predstavljena takozvana providna hauba, a zatim i sistem koji pomaže automobilu da prepozna vozača i da "nauči" njegove navike i potrebe, kako bi mu olakšao svakodnevnu vožnju.

Virtuelni vjetrobran je neka vrsta proširenog i unaprijeđenog "head-up" displeja, koji nude mnogi proizvođači automobila u svojim modelima. Ovaj sistem je za sada namijenjen prije svega za vožnju po trkačkoj stazi, ali može da posluži i u obuci napredne vožnje.

Kako bi vozaču bio olakšan prolaz kroz krivine na stazi na vjetrobranskom staklu se projektuje idealna putanja, koja mijenja boje od zelene preko žute do crvene da bi vozač znao kada i koliko snažno treba da koči.

Takođe, vozač tokom ponovljenog kruga može u realnom vremenu da vidi na staklu kako je vozio u prethodnom krugu.

Pomoću ovog sistema mogu se uvježbavati i manevarske vještine pomoću virtuelnih čunjeva. Poput klasičnog "head-up" displeja, na vjetrobranskom staklu mogu se projektovati i drugi podaci koji su bitni za svakodnevnu vožnju, poput saobraćajnih znakova, obavještenja o ograničenju brzine ili navigacije.

"Jaguar Land Rover" radi i na sličnim virtuelnim sistemima koji će sadržati prikaze brojnih instrumenta, ali i virtuelne retrovizore, tako da vozač neće morati da skreće pogled sa puta ispred sebe.

Osim toga kompanija razvija i tehnologiju upravljanja određenim funkcijama i komandama pomoću gestova i pokreta glave vozača. Tako će, na primjer, vozač moći da uključi brisače stakla a da ne mora da pomjera ruke sa obruča volana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije