Mogućnosti

Za 7.000 evra automobil će voziti vas

Za 7.000 evra automobil će voziti vas
Za 7.000 evra automobil će voziti vas

Mnogi veliki proizvođači automobila, ali i "Google", rade na tehnologiji robotizovanih vozila, predviđajući da će se prvi takvi automobili pojaviti na putevima do 2020.

Sve njih mogla bi da iznenadi mala američka kompanija "Cruise", koja najavljuje sopstveni sistem koji će, kako navode, biti dostupan već 2015, piše B92.

Tehnologija samoupravljajućih vozila najčešće se vezuje za velike kompanije koje su u mogućnosti da ulože ogromne sume novca u razvojno-istraživačke projekte. Ipak, manje i fleksibilnije firme sa znatno skromnijim novčanim sredstvima ponekad su u stanju da preduhitre velike igrače.

Novo ime u oblasti sistema robotizovanih vozila je firma "Cruise", koja je angažovala inženjere robotike sa prestižnog Masačusetskog tehničkog instituta (MIT). Ono što ovu kompaniju razlikuje od velikih proizvođača automobila jeste mogućnost ugradnje njihovog sistema u bilo koji postojeći model automobila.

Njihov sistem RP-1 još uvijek je u fazi prototipa i omogućuje djelimično robotizovanu vožnju.

Sastoji se od tri osnovna podsistema: senzora, kamera i radara, koji su postavljeni na krov automobila, zatim kontrolora upravljača, komandi gasa i kočnice i, najzad, centralne kompjuterske jedinice koja predstavlja mozak čitavog sistema.

Tvorci RP-1 kažu da je on zamišljen tako da vozač može da ga uključi i isključi po potrebi tokom vožnje autoputem, u određenim trenucima kada želi ili ima potrebu da prepusti automobilu komande.

Osnivač i izvršni direktor kompanije, Kajl Vogt, nije iznio više detalja o ovom projektu, ali je u promotivnom videu objasnio da je osnovna ideja da se poveća bezbjednost u saobraćaju i smanji broj nastradalih.

U kompaniji "Cruise" očekuju da će sistem moći da ponude tržištu već 2015. po cijeni od 10.000 dolara (oko 7.000 evra).

Ipak, da bi ova i slične tehnologije mogle da se koriste u vozilima koja učestvuju u saobraćaju biće potrebno donijeti odgovarajuće zakone. Za sada su prvi takvi koraci već načinjeni u Kaliforniji, koja je usvojila propise o registraciji robotizovanih automobila, a čitav set zakona iz ove oblasti biće donijet početkom 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije