Moto sport

"11. Nagrada Grada Skradina" - raj za ljubitelje automobilizma

"11. Nagrada Grada Skradina" - raj za ljubitelje automobilizma
"11. Nagrada Grada Skradina" - raj za ljubitelje automobilizma

SKRADIN - Proteklog vikenda, 13. i 14. maja 2017. godine održana je 11. nagrada grada Skradin. To je ujedno i prva brdska trka ove godine koja se boduje za Šampionat BiH, a nakon Sljemena, druga trka koja se boduje za Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Hrvatske regije jug i Prvenstvo historic vozila.

Ljubitelji automobilizma, mirisa trkaćeg goriva i glasnih automobila su po 11. put uživali na brdskoj stazi udaljenoj 19 kilometara od Šibenika, u gradiću koji se nalazi na desnoj obali rijeke Krke, Skradinu.

Organizator trke, AK Mihovil, navikao nas je na vrhunsku organizaciju, koja je ove godine podignuta na još viši nivo. Na startnoj listi našlo se 19 vozila iz Bosne i Hercegovine i 71 vozilo iz Hrvatske.
 

Šampionat BiH

U klasi N2 nije bilo iznenađenja. Prošlogodišnji prvak, Slaviša Riđešić je nastavio da korača pobjedničkim putem i ove godine pa je tako slavio sigurnu pobjedu. Drugoplasirani je bio Dejan Vujasin, dok se na najnižem stepeniku pobjedničkog postolja našao Sarajlija Engin Beširević kojem je ovo bila prva brdska trka u novom automobilu.

Klasom N3 je dominirao samo jedan vozač. Harun Hadžić je upisao dominantnu pobjedu u Šampionatu BiH ispred Krešimira Bodnaruka i Fuada Smajića. Njegov rezultat je još veći ako u obzir uzmemo da je bio uvjerljivo najbrži od svih takmičara na trci u toj klasi. To je rezultat koji mu daje vjetar u leđa za nastavak sezone i nove pobjede.

Tijesna borba se vodila u klasi E1-15 gdje je aktuelni prvak Hasan Ljubijankić morao da se znatno više potrudi da osvoji prvo mjesto jer mu je Jasmin Hrnić “disao za vratom”. Više sportske sreće imao je Ljubijankić, a pobjeda je otišla u njegove ruke za samo 0.043 sekunde! Treće mjesto je osvojio Asmir Halilagić u VW Golfu.

Klasa koja je od ove godine bogatija za još jednog vozača je E1-16, Saliha Ljubijankića. Svi su s nestrpljenjem očekivali borbe Hadžića, Đelme, Seferagića i Ljubijankića, međutim već na treninzima
motor Đelminog Renault Clija je otkazao poslušnost, pa se Jablaničanin morao oprostiti od takmičenja. Najbrži na kraju dana bio je Salih Ljubijankić ispred Bakira Hadžića i Nihada Seferagića.

Najbrži momci u šampionatu. Suad Hota je ponovo bio odličan, a njegova Lancia Delta je ovj put funkcionisala savršeno pa je tako zabilježio još jednu pobjedu i na savršen način započeo sezonu. Branilac titule, Sanel Ćehić, bio je prisiljen da odustane zbog tehničkih problema na njegovoj Subaru Imprezi. Njegovim odustajanjem, put ka drugoj poziciji bio je otvoren Edisu Hadžipašiću kojem je ovo bila druga trka u karijeri. Treće mjesto je zauzeo Alem Semanić u Audiju A4.

(autosport.ba, haks.hr)

Šampionat Hrvatske

U šampionatu Hrvatske, drugoj trci senzaciju je priredio Dejan Dimitrijević, član AKK Velika Gorica. Uoči trke nije bio svrstavan u favorite, ali je on svojim Seat Leonom R32 T napravio izuzetno dobro vremena i pobijedio u kategoriji E1. Jednom od favorita, Pereković Domagoju u Lancer EVO IX za pobjedu nije bila dovoljna ni izuzetno dobra druga vožnja, za čak dvije sekunde brža od prve. Drugi favorit, aktuelni državni prvak i do sada tri puta pobjednik skradinske trke Mađar Istvan Kavecz, završio je na trećem mjestu.

Pereković, član AKK Zanatlija, je na treningu, u samo jednom prolazu, ostvario najbolje vrijeme, čak što više sekundu brže od do tada tri godine starog rekorda Siniše Krainca. Bilo je to četiri sekunde bolje od Kavecza, dok Dimitrijević, vozač AKK Velika Gorica, nije ni izlazio na trening.
 

U manjoj klasi došlo je do još jedne bitke za prestiž

Dvoboj dva vrsna asa, obojice prvaka grupe E posljednjih sezona, ovog je puta okončan pobjedom iskusnijeg Riječanina Maria Jurišića (AK RI autosport) u Opel Vectri STW 2.0 ispred mladog i aktuelnog prvaka Delničanina Bojana Juranića (AKK Petar Klepac) u Renault Cliu Sport 2.0. Nakon Sljemena i Skradina rezultat je 1:1.

U grupi N slavio je mladi Filip Križanić-Bijelić (Mitsubishi Lancer Evo VIII) iz AKK Rogoznica, a pobjedu klase N3 ostvario je Puljanin Saša Radola, član AK No Traction u Hondi Civic TypeR s tek 0.024 sekunde sporijim vremenom od Filipa Magdića (Splitski autoklub).

Pobjedu u grupi A odnio je aktuelni državni prvak Zagrepčanin Duško Banjeglav (AK Delta Timing) u Peugeotu 106 GTI 1.6, a ekipni trijumf upisali su članovi AKK Velika Gorica ispred najbrojnije ekipe višestrukih državnih prvaka AK Dubrovnik racing.
 

Sigurnjak ponovo siguran

Pobjedama se vratio višestruki prvak historic vozila Mladen Sigurnjak (AK Opatija) u VW Golfu I Gti 1.8, uz kojeg su ekipnom uspjehu AK Opatija doprinijeli Leo Černi i Bojan Hlača.
 

Postavljen novi rekord staze

Vrijedi spomenuti da je ukupni pobjednik ovogodišnjeg Skradina formulaš Laszlo Szasz, mađarski internacionalac koji brani boje AK Dubrovnik racing. On je, odustajanjem konkurenata na postolju Kategorije II PH, ostao usamljen, a upisao je najbolje vrijeme dana u drugoj vožnji 1:36,803 minuta uz prosjek 125,95 km/h na stazi dugoj 3.387 metara, što je novi rekord staze.
 

Tehničke karakteristike brdske staze u Skradinu

Dužina staze: 3.387 m
Širina staze: 6-8 m
Nadmorska visina starta: 15 m
Nadmorska visina cilja: 190 m
Prosječni uspon: 5,08%

Organizator trke: AK Mihovil, Šibenik 

Fotografije: Aras Mundžić (Zabranjeno preuzimanje fotografija bez dozvole autora)

Rezultate trke možete pogledati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije