Moto sport

Adrijan Njui: Tjeraju nas iz F1 jer se plaše

Adrijan Njui: Tjeraju nas iz F1 jer se plaše
Adrijan Njui: Tjeraju nas iz F1 jer se plaše

Mercedes i Ferari tjeraju Red Bul iz Formule 1 jer se plaše, tvrdi Adrijan Njui, čovjek koji je zaslužan za najveće uspjehe u istoriji austrijskog tima.

Red Bul je najavio da će napustiti Formulu 1 ako ne nađe konkurentan motor za narednu sezonu, a vremena za to je sve manje, pošto je najavljen kraj saradnje s Renoom. Austrijski tim ima još godinu dana ugovor s francuskom kompanijom, ali je odlučio da ga raskine ranije. Rastanak još nije zvanično potvrđen, a posljednjih dana pojavile su se informacije da bi Reno mogao da bude ključ Red Bulovog ostanka u Formuli 1, prenose srpski mediji.

Mercedes je još ranije objavio da ne želi da uđe u partnerstvo s Red Bulom, dok je Ferari ušao u pregovore, ali je navodno odbio, jer je austrijski tim zahtijevao iste motore kao fabrički tim. Njui, tehnički direktor F1 Red Bula i najuspješniji dizajner u istoriji Formule 1, ističe da je jasno šta rivali žele time što odbijaju da uđu u partnerstvo s Red Bulom.

"Najvjerovatnije će nas otjerati iz Formule 1, pošto su nas Mercedes i Ferari odbili iz straha. Nažalost, naše partnerstvo s Renoom je pri kraju. Bilo je previše razmirica u našoj vezi i zato nemamo motore. Red Bul ne bi trebalo da bude stavljen u tu poziciju da je samo tu da bi popunio broj", naglasio je Njui.

Njui je naglasio da je Svjetska automobilska federacija (FIA) trebalo da uradi više i spriječi da Formula 1 bude zavisna od performansi motora.

"U propisima, motori mogu da budu balansirani da ne postoji tolika razlika u performansama kakav je slučaj sada, ali FIA to ne želi. Moramo da se vratimo u poziciju gdje timovi imaju pristup motorima, ako je razlika tek nekoliko procenata, onda je to u redu, ali ako je već deset procenata, to je prevelika razlika. Kao inženjer, volio bih da vidim više fleksibilnosti u propisima za šasije, da bi timovi mogli da profitiraju od kreativnosti", istakao je Njui.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije