Moto sport

Al Atijah bez pobjede

Al Atijah bez pobjede
Al Atijah bez pobjede

Vozač Minija Naser al Atijah bio je najbrži na prvoj etapi ovogodišnjeg Dakara, voženoj od Buenos Ajresa do Vilja Karlos Pasa, u dužini od 833 kilometra, ali mu je pobjeda oduzeta sedam sati kasnije zbog prekoračenja brzione.

Al Atijah je specijal dug 170 kilometara prešao u vremenu 1:12.50 sata, sa 22 sekunde prednosti u odnosu na domaćeg vozača Orlanda Teranovu, dok je vozač Hamera Robi Gordon na trećem mjestu imao minut zaostatka u odnosu na najbržeg. Ipak, kasnije je utvrđeno da je na jednom dijelu dionice gdje je ograničenje brzine bilo 50 km/h vozio 68 km/h pa su mu za kaznu dodata dva minuta.

To ga je bacilo na sedmu poziciju, što znači da je poredak prva tri Teranova, Gordon i Žinije de Vilije u Tojoti. Veteran Karlos Sainc i Stefan Perhansel, koji ove godine voze za Pežo, zauzeli su osmo, odnosno deseto mjesto sa dva minuta zaostatka za pobjednikom. Perhansel, koji je 11 puta slavio na reliju Dakar, kaže da je prvi dan vozio punom snagom.

Prvu etapu u konkurenciji automobilista obilježili su i problemi branioca titule Nanija Rome, kojem se već nakon prvih 10 km dionice pokvario mini pa je u cilj ušao zakačn za kamion za vuču sa šest i po sati zaostatka za Teranovom. U konkurenciji motociklista, najbolji je bio vozač Red Bul KTM tima Sem Sanderlend, koji je 175 kilometara prešao za 1:18.57 čas. Slijedili su ga Paulo Gonsalveš, sa pet sekundi zaostatka, i aktuelni šampion Mark Koma, koji je bio više od minuta dalje. U konkurenciji kvadova prvi je bio Čileanac Ignasio Kasale, a kod kamiondžija Holanđanin Hans Stejsi.

Na 36. Dakaru u ponedjeljak je vožena etapa od Vilja Karlos Pasa do San Huana u Argentini, u dužini od 625 kilometara, od kojih će 518 biti u okviru brzinca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije