Moto sport

Alonso: Gladan sam pobjeda

Alonso: Gladan sam pobjeda
Alonso: Gladan sam pobjeda

VAŠINGTON - Jedan od najboljih vozača u Formuli 1, Španac Fernando Alonso, poručio je danas da se neće zaustaviti na dvije šampionske titule u karijeri jer, kako kaže, "dvije nisu dovoljne".

Alonso je u intervjuu za CNN istakao i da nije tačno da je "težak za saradnju", kako je svojevremeno tvrdio njegov kolega Luis Hamilton.

Jedan od najplaćenijih sportista na svijetu, Alonso danas putuje privatnim avionom i ima sve što poželi, ali, ističe, priča o skromnim počecima uvijek je u njegovim mislima.

Strast za automobilizam naslijedio je od oca, Hose Luisa, koji je vozio karting. Majka mu je čak, kako priča, šila trkačka odijela - stalno došivajući jedno, kako je sin rastao.

"Jedna od najvažnijih stvari koje su me naučili roditelji je taj osjećaj za porodicu i jedinstvo", kaže zvijezda Ferarija.

Alonso je odrastao u Ovijedu, na sjeverozapadu Španije, a ima i stariju sestru, Lorenu.

"Uvijek pomalo 'ratuješ' sa porodicom, kad si klinac sa sestrom... ali na kraju, znaš da je porodica uvijek uz tebe", kaže on.

Alonso (32) dodaje da i on jednog dana želi da ima djecu, ali da je trenutno skoncentrisan na osvajanje još titula za najpoznatiji tim Formule 1.

Otac mu je, kad je imao samo tri godine, kupio karting, a danas se sjeća da je pored njega sve vrijeme trčao i da je taj dječji auto bio veoma spor.

Uz podršku porodice, Alonso je "procvjetao" - postao je mega zvijezda, a prošle godine je po rejtingu "Forbsa" bio 19. najplaćeniji sportista na svijetu, sa zaradom od 30 miliona dolara.

Prvi ključni momenat za njegovu karijeru je, kaže, bila pobjeda na nacionalnom šampionatu Španije u kartingu 1994, četiri godine kasnije, bio je drugi na Evropskom šampionatu, a 2000. je završio četvrti u takmičenju Formule 3000.

U Formuli 1 debitovao je u timu Minardija 2001, ali tog dana u Melburnu - kako sam kaže - nije ni pomišljao na pobjedu: bio je srećan što se nije slupao.

"Nismo uopšte testirali vozilo, pošto do trke nije bio spreman. Samo su mi kratko objasnili kako se upravlja i koje su dugme za šta koristi", sjeća se Alonso.

Iako te 2001. nije osvojio nijedan poen, Alonso je primjećen i uskoro je prešao u Reno, s kojim je 2005, u 24. godini, postao do tada najmlađi svjetski šampion Formule 1.

"Zadovoljstvo koje osjećaš tih nekoliko minuta, kad postaneš šampion, dovoljno je za čitav život", kaže.

Njegov idol bio je Ajrton Sena; kad je imao 10 godina u sobi je držao njegov poster.

Kad je prvi put napustio Reno, 2007. godine, imao je tešku sezonu sa Meklarenom, sukobe sa Luisom Hamiltonom, a šampionat je završio na trećem mjestu. Britanac ga je optuživao da je "težak za saradnju", ali Alonso insistira da su izvještaji o tenzijama sa ostalim vozačima "preuveličani".

"Istina je da moraš da pobijediš vozača svog tima da bi imao bolju reputaciju ili bolji rezultat. Ali, vjerujte mi, kad smo na sastanku ili poslije trke, nema nikakvih problema - samo dobre stvari, korisni komentari ostalih vozača", kaže Alonso.

Kao i svi ostali, Alonso zaostaje za Sebastijanom Fetelom otkad se pridružio Ferariju 2010, pošto je vozač Red Bula osvojio četiri uzastopne titule.

Alonso je zadovoljan dosadašnjom karijerom, ali želi i da se ponovo vrati na "tron".

"Da ste me o tome pitali prije deset godina... rekao bih da su dva šampionata više nego što sam ikad sanjao - nisam ni pomišljao da ću biti vozač Formule jedan, nisam ni pomišljao da ću osvojiti Gran pri. Ponosan sam i presrećan zbog svoje karijere... Ali, ako me pitate u ovom trenutku... Gladan sam pobjeda i uspjeha - i kažem: dva šampionata nisu dovoljna", zaključio je Alonso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije