Moto sport

"Alonso i sa smećem juri po stazi"

"Alonso i sa smećem juri po stazi"
"Alonso i sa smećem juri po stazi"

Bivši F1 vozač i televizijski komentator Džon Votson vjeruje da će se Fernando Alonso ove sezone bolje snaći za volanom Meklarena od Džensona Batona, s obzirom na to da je navikao da iz slabih bolida izvlači maksimum.

Prema prvim testiranjima na stazi, nova meklaren honda zasad ne obećava mnogo, a pred Alonsom i Batonom biće mnogo posla na stazi, ako japanski snabdjevač motorima znatno ne poboljša svoj motor do sredine marta i prve trke u Melburnu.

Ipak, po mišljenju stručnjaka, najiskusnija vozačka postava u ovosezonskoj Formuli 1 imaće šta da ponudi navijačima.

"Dženson će, kao i uvijek, izvući najviše iz bolida. Ima pregršt godina iskustva i u trkama vozi dobro. Slabost mu je što ne može izvući maksimum u kvalifikacijama. To je nešto što može njegov kolega Fernando", izjavio je bivši vozač F1 Votson, koji je na zanimljiv način pohvalio Alonsa:

"On je u Ferariju uspio s bolidom koji je ponekad bio pravo smeće da ostvari respektabilne rezultate. Iskoristio bi svoje iskustvo, znanje i snagu te ostvario rezultat koji nije izgledao moguć u početnim krugovima. Za razliku od njega, Dženson bi startovao od pozadi i onda je komplikovano probijati se prema vrhu. To je razlika između njih dvojice", zaključuje pobjednik pet F1 trka, koji je vozio između 1973. i 1985. godine.

Iako na testiranjima u Herezu nije pokazao ni performanse, a ni pouzdanost, čelni ljudi vjeruju u novi radiklani dizajn bolida koji nosi oznaku MP4-30.

Šef ekipe Ron Denis rekao je da je ekipa dobro proračunala kada su se odlučili na velike promjene u dizajnu, pogotovo na zadnji kraj u kojem se nalazi kompaktni Hondin V6 motor. Zasluge za to Denis pripisuje novom pojačanju Piteru Prodromou, koji je radio u Red Bulu.

"Moram da zahvalim Piteru za kreiranje ovog remek-djela. Mislim da ćemo bolid u potpunosti razumjeti tek nakon tri trke, ali svi smo optimisti i vjerujemo da ćemo biti uspješni", rekao je Denis.

Nova sezona kreće 15. marta, a ne smiruju se kritike čelnicima Formule 1 da su uništili ovaj sport. Televizijska gledanost pada već godinama, a čak se i ekipe poput Meklarena muče s pronalaženjem glavnog sponzora. Šef Lotusa Gerard Lopez za sve je optužio ljude koji vode F1 rekavši da su staromodni i da vode loš marketing.

"Televizijska gledanost Formule 1 strmo pada iako je predstava na stazi odlična, iako može bolje. Sport se mora otvoriti mlađoj publici, odnosno uključiti ih, ne samo kroz TV, nego i preko interneta i društvenih mreža", kazao je Lopez i dodao:

"F1 nema pravi odjel za marketing, može privući svjetske firme, ali postoji nekakva blokada. Iako se svake godine oko 900 miliona dolara vraća timovima, sistem nastavlja da daje previše bogatima i premalo siromašnima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije