Moto sport

Alonso se sprema za VN Malezije

Alonso se sprema za VN Malezije
Alonso se sprema za VN Malezije

Vozač Meklaren Honde Fernando Alonso voziće ove sedmice simulator britanskog tima u pokušaju da se što bolje spremi za povratak na stazu.

Dvostruki svjetski šampion je propustio otvaranje sezone Formule 1 kako bi se u potpunosti oporavio poslije potresa mozga, koji je doživio u udesu tokom predsezonskih testiranja.

"Imamo program koji će pomoći Fernandu da se vrati na stazu i on planira da radi u simulatoru", rekao je portparol Meklarena.

Alonso će sa svojim inženjerima pregledati podatke koji su prikupljeni iz njegovog bolida poslije udesa na stazi "Katalunja", a Meklaren je već spremio izvještaj na 38 strana u kojem se ističe da ne postoji dokaz o nekom kvaru na bolidu. Alonso, koji je proveo tri dana u bolnici poslije te nesreće, takođe planira da odradi obavezne testove Svjetske automobilske federacije. Španac će morati da prođe te testove kako bi mogao da dobije dozvolu za povratak na stazu. Simulatori, koje koriste svi timovi Formule 1, služe vozačima za pripremu, pošto im daju osjećaj kao da su na određenoj stazi, pa mogu da osjete ivičnjake i sve neravnine. Alonsu će test u simulatoru pomoći da provjeri li su mu se sva čula u potpunosti oporavila od posljedica nesreće.

Alonsa je u Australiji zamijenio Kevin Magnusen, koji zbog kvara motora nije ni startovao na trci. Španac je posljednjih dana više puta na društvenim mrežama isticao da je koncentrisan na Veliku nagradu Malezije (29. marta) i postavljao je slike na kojima se vidi kako se sprema za povratak na stazu.

Iz svijeta Formule 1 stiže i vijest da Velika nagrada Njemačke neće biti održana ove godine. Domaćin je ove godine trebalo da bude "Nirburgring", koji se svake godine smjenjuje s "Hokenhajmom", ali je on dobio nove vlasnike koji nisu potpisali ugovor sa F1. Zbog toga je Berni Eklston najavio da će se trka opet voziti na "Hokenhajmu", ali je to negirao prvi čovjek ove staze Georg Zajler. On je istakao da nema dovoljno vremena da se "Hokenhajm" spremi za trku koja je na programu 19. jula.

"Ne postoji više nada da ćemo gledati trku Formulu 1 ovdje ove godine", rekao je Zajler za "Bild".

U zvaničnom kalendaru Formule 1 se nalazi trka u Njemačkoj, ali se ne navodi na kojoj stazi bi trebalo da bude održana. Šampionat Formule 1 počeo je proteklog vikenda trkom za Veliku nagradu Australije, a na "Melburn Parku" ubjedljivo je trijumfovao branilac titule Luis Hamilton. (Agencije).

Eklston na sudu u Valensiji  

Sud u Valensiji pozvaće prvog čovjeka Formule 1 Bernija Eklstona da iznese dokaze o navodnoj korupciji i pronevjeri tokom dodjele trke tom gradu 2012. godine. Eklston i 13 drugih svjedoka će biti pozvani da svjedoče u sklopu istrage neregularnosti, uključujući i to kako je organizaciju multimilionskog događaja dobila firma bez ikakvog auto-moto iskustva i sa samo 12 zaposlenih. Obuhvaćeni su i Fransisko Kamps, bivši predsjednik okruga Valensija, i Horhe Martines, dioničar firme "Valmor sports", kojoj je Kamps dodijelio prava organizacije trke, koja je dobio od Eklstona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije