Moto sport

Američka tinejdžerka prva žena pobjednik trke u NASCAR-u

Američka tinejdžerka prva žena pobjednik trke u NASCAR-u
Foto: Instagram | Američka tinejdžerka prva žena pobjednik trke u NASCAR-u

Američka tinejdžerka Hejli Digan (17), kćerka legendarnog motokros vozača slobodnim stilom Brajana Digana, postala je prva žena koja je slavila u trci pod okriljem NASCAR-a.

Pobijedila je Hejli proteklog vikenda u Idahu na stazi Meridian. 

"Ovo mi je najbolji dan u životu. Teško da nešto može biti bolje od ovoga", rekla je Hejli, koja je, nakon što se prošle sezone penzionisala Danica Patrik, postala novi idol djevojčicama širom Amerike kao nova tinejdžerska zvijezda NASCAR-a.

Trka u kojoj je pobijedila spada pod NASCAR K&N Pro Series, što je regionalni dio NASCAR nacionalne serije. Mnogi veliki vozači došli su baš iz K&N Pro Series.

"Ljudi ne razumiju koliko dana i sati sam potrošila kako bih došla ovdje i pobijedila. Osjećam se nevjerovatno, uspjela sam", rekla je Hejli, koja je dosad četiri puta završila među najboljih pet, a dvaput je bila na korak do pobjede.

Dramatično je bilo u Ajdahu, gdje je do zadnjeg kruga Hejli bila druga. Činilo se da će to biti još jedno drugo mjesto, ali ne ovaj put.

"Noć prije ležala sam u krevetu i razmišljala šta ako u zadnji krug uđem kao drugoplasirana. Ali kad je došla trka i ta krivina, znala sam šta treba da učinim", kaže Hejli Digan, kojoj su trke u krvi.

Otac joj je Brajan Digan, legendarni vozač motokrosa slobodnim stilom i najodlikovaniji vozač u istoriji X-Igara.

I Hejli je počela na motokrosu gdje je i dobila nadimak "Princeza prašine". Počela je s trkama kada je imala osam godina.

Kada je prošlog mjeseca završila na podijumu, takođe je ušla u istoriju i to kao prva žena koja je završila među tri na trci NASCAR K&N Pro Series.

"Ne želim da budem najbolja vozačica, želim da budem najbolji vozač", rekla je ona tada.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije