Moto sport

Aston Martin želi na 24 sata Le Mana

Aston Martin želi na 24 sata Le Mana
Foto: Ilustracija | Astzon Martin želi na 24 sata Le Mana

Šef Aston Martina, Endi Palmer, je priznao da bi volio da njegova kompanija učestvuje na trci 24 časa Le Mana sa novim super automobilom Valkyrie.

Aston Martin Valkyrie se najbolje može opisati kao nešto što je najbliže trkačkom automobilu legalnom za javne puteve. Njegovo srce čini Cosworth W12 agregat, sa KERS hibridnim sistemom kakav se nalazi u bolidima Formule 1, i koji proizvodi više od 1.000 konjskih snaga, što ga čini pogodnim za vožnju po bilo kom putu ili stazi, uključujući i Le Man. 

Naravno, da bi se to ostvarilo, FIA mora da promijeni pravila kako bi dozvolila ovoj verziji (koja je legalna i za puteve) ovog modela da učestvuje na trci. Endi Palmer je bio jasan da ne želi da učestvuje u takmičenju za prototip modele, ali ako se situacija promeni u korist toga da i trkački automobili legalni za puteve mogu da učestvuju, onda bi trka svakako postala još zanimljivija. 

Za nas bi svakako bilo zanimljivo vidjeti borbu između Valkyrie i modela kao što su LaFerrari, McLaren P1 i ostalih. U svakom slučaju, ako se pravila i ne promijene, Aston Martin je već najavio trkačku verziju svog modela koja će nositi oznako AMR Pro, i koja bi trebalo da bude predstavljena do 2020. godine. 

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije