Moto sport

BMW S 1000 RR, spreman za povratak u Svjetsko superbajk prvenstvo

BMW S 1000 RR, spreman za povratak u Svjetsko superbajk prvenstvo
BMW S 1000 RR, spreman za povratak u Svjetsko superbajk prvenstvo

BMW se službeno povukao prije par sezona iz Svetskog superbajk prvenstva, ali kako nam se čini na pomolu je povratak.

Sezona 2016 koja je pred nama, biće iskorišćena da se Bavarci vrate na mala vrata, sarađujući sa dva dovoljno ozbiljna tima iz SBK (Superbike World Championship).

Nakon promene upravljačkog tijela BMW Motorrad divizije, BMW se naglo povukao, pre dvije sezone iz Superbajk prvenstva, tvrdeći da novčane resurse koji su rezervisani za motorsport, žele da preusmjere na razvoj serijskih motocikla.

Poslije ovog događaja, BMW motocikli su bili jedva prisutni u Superbajk prvenstvu, kroz privatne timove, koji su dobijali minimalnu pomoć od njemačkog proizvođača motocikala.

Logično je bilo očekivati, da će posljedice ovakve odluke, biti pad prodaje serijskog superbajk modela BMW S 1000 RR, što se ipak nije desilo. Snažni sportista se već dokazao među motociklistima i zauzeo jake pozicije u našim srcima. S 1000 RR je trenutno četvrti najprodavaniji motocikl u BMW Motorrad portfoliju, odmah iza modela koji poseduju tradicionalno bokser “srce”, a to su GS, RT i Adventure.

Koliko je ova Superbajk “zvijer” uspješno prodavana, govori u prilog činjenica, da je osjetno nadmašio čak i prelijepi Ducati Panigale, bez obzira što Ducati daleko više ulaže u svoj sportski imidž.

Vjerujemo da je sve ovo uticalo na menadžment Bavarske fabrike motocikala, da donesu odluku, da od ove sezone budu više zastupljeni u Superbajk prvenstvu. Pored četiri S 1000 RR motocikla i dva jaka privatna tima koji će dobiti direktnu podršku, broj BMW-ovih direktno zaposlenih, koji će se “motati” po njihovim garažama i trkačim pistama, biće znatno veći.

BMW će pružiti izdašnu podršku u svakom pogledu, što podrazumeva hardver, softver i podršku u ljudstvu. Još jedan dokaz da BMW ima ozbiljne planove, da u skoroj budućnosti ponovo nastupa sa svojim fabričkim timom, jeste činjenica da će njihov test vozač i bivši šampion nacionalnog Superbajk prvenstva u Nemačkoj (IDM), Markus Reiterberger, nastupati za tim Althea BMW Racing Team.

Iz pouzdanih izvora, saznajemo da će novi BMW S 1000 RR, ponovo nastupiti u Superbajk prvenstvu na otvaranju sezone u Australiji, 28.februara ove godine.

(NN, vrelegume)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije